Prelomi metatarzalnih kostiju (Fractura ossis metatarsalis)

  Prelomi metatarzalnih kostiju nastaju kao rezultat direktnog dejstva sile, najčešće nakon pada sa visine ne prednji deo stopala, nakon prelaska točka preko stopala ili pada teških predmeta na stopalo. Prelomi metatarzalnih kostiju mogu biti prouzrokovane i indirektnim dejstvom sile – mehanizmom uvrtanja prednjeg dela stopala.
Prelomi metatarzalnih kostiju koji nastaju kao posledica zamora označavaju se kao marš-frakture, stres-frakture, frakture usled insuficijencije. Najčešće nastaju kod mlađih, fizički aktivnih muškaraca nenaviknutih na naporno i dugotrajno pešačenje.


Klinička slika

U kliničkoj slici dominiraju hematom, otok i deformacija stopala, posebno prednjeg dela. Prisutan je bol u nivou preloma i funkcionalna nemoć stopala.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, rendgenskih snimaka (anteroposteriorana i lateralna radiografija).


Lečenje

Kod preloma bez dislokacje ili sa prihvatljivom dislokacijom fragmenata, sprovodi se neoperativno lečenje koje se sastoji od imobilizacije u dokolenom cirkularnom gipsu dve do četiri nedelje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Djole 23.02.2022

  Pozz napukla mi je peta metatarzalna kost.Bio sam u gipsu 3 nedelje za to cjelo vrijeme radio sam fizikalnu terapiju(magnet) da mi ubrza zarastanje posle 3 nedelje skidanja gipsa uradio sam rengenski snimak koji je pokazao da prelom jos nije srastao,zapravo srastao je minimalno.Produzena mi je terapija sa magnetom i tensom osjecam se bolje hodam al bol u predjelu loma i dalje je prisutan.Bavim se kosarkom i zanima me jel ima neka stvar koja ce mi pomoci a koju trenutno ne radim.Sportski pozdrav


 2. Branko 27.09.2018

  Dobar dan, pre tačno mesec dana se desila povreda dijagnoza fractura osis metatarsi, rečeno mi je da trebam mesec dana da nosim gips, ali doktor nije bio baš siguran, da li mislite da trebam da nosim još gips ili ne, i da li ću morati da idem na štake posle skidanja gipsa. Hvala unapred


 3. marina 23.06.2015

  3 nedelje su mi držali longetu pa mi je skinuo. Nogu mi nije ni snimio, a zatim mi je na nogu stavio cirkularni gips i rekao mi je da dođem za 4 nedelje na kontrolu. Da li je moguće da netreba da se snimi da se vidi da li to zarasta možda i nije potrebno držati toliko gips. Koje su posledica ne zarastanja ove koske.


 4. predrag 28.09.2010

  Kakve crne 2-4 nedelje ja sam 6 nedelja u gipsu i skunuo sam ga i nista vidi se samo kalus, nema mineralizacije, a ortoped mi je naredio da se jos 2 nedelje ne oslanjam, sto znaci da cu nervni slom dobiti. . . Drugi ljekar mi je rekao da postoje razlicite terapije. Mene samo jedno zanima, bavim se sportom, koliko treba vremena da prodje da opet nastavim sa treniranjem, imam 25 god ako to ista znaci a bavim se karateom!!!! Srdacan pozdrav!!!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde