Prelomi obe kosti podlaktice (Fractura antebrachi)


Prelomi obe kosti podlaktice su česti i kod dece i kod odraslih osoba.


Uzrok nastanka

Prelomi obe kosti podlaktice najčešće nastaju padom na ispruženu ruku ili direktnim mehanizmom povređivanja u saobraćajnim nesrećama.


Klinička slika

Prelomi mogu biti kosi, poprečni, spiralni ili kominutivni. U kliničkoj slici je karakteristična funkcionalna nemoć, otok i deformacija podlaktice na mestu preloma. Kod dece su prelomi podlaktice najčešće bez veće dislokacije, jer se najčešće radi o prelomima tipa zelene grane, kod koga puca koštana masa, ali debeo i elastični periost ostaje sačuvan i ne dozvoljava veću dislokaciju. Tada je repozicija laka, a zarastanje brzo. Kod odraslih dolazi do potpune dislokacije fragmenata.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, rendgenografije podlaktice u dva pravca sa ručnim i zglobom lakta.


Lečenje

Kod dece je uspešno i neoperativno lečenje. Nakon repozicije fragmenata, postavlja se gipsana imobilizacija. Kod odraslih se radi operativno lečenje, osteosinteza pločicom i zavrtnjima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. aleksandar 19.11.2009

    Na fudbalskoj utakmici sam dobio prelom podlaktice bio je tako los pad da su pukle obe koske operativno sam lecen imam 25 godina operisan sam u kragujevcu dr nenad djokovic postavljene su plocice pa bih hteo da pitam nekog strucnjaka dali ima sanse da ruka opet bude u funkciji i da radi kako treba pozdrav svima i cuvajte koske pozdravvv


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde