Prelomi obe kosti podlaktice (Fractura antebrachi)

Prelomi obe kosti podlaktice su česti i kod dece i kod odraslih osoba.


Uzrok nastanka

Prelomi obe kosti podlaktice najčešće nastaju padom na ispruženu ruku ili direktnim mehanizmom povređivanja u saobraćajnim nesrećama.


Klinička slika

Prelomi mogu biti kosi, poprečni, spiralni ili kominutivni. U kliničkoj slici je karakteristična funkcionalna nemoć, otok i deformacija podlaktice na mestu preloma. Kod dece su prelomi podlaktice najčešće bez veće dislokacije, jer se najčešće radi o prelomima tipa zelene grane, kod koga puca koštana masa, ali debeo i elastični periost ostaje sačuvan i ne dozvoljava veću dislokaciju. Tada je repozicija laka, a zarastanje brzo. Kod odraslih dolazi do potpune dislokacije fragmenata.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, rendgenografije podlaktice u dva pravca sa ručnim i zglobom lakta.


Lečenje

Kod dece je uspešno i neoperativno lečenje. Nakon repozicije fragmenata, postavlja se gipsana imobilizacija. Kod odraslih se radi operativno lečenje, osteosinteza pločicom i zavrtnjima.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. 23.12.2020

    Ista sam pao ispruzenene ruke na fudbalu..Kod mene su takodje pukle obadvije kosti.Lijecim se gipsom i sve djeluje u redu p.s imam 15 god


  2. Aleksandar 19.11.2009

    Na fudbalskoj utakmici sam dobio prelom podlaktice. Padje bio je tako loš da su pukle obe kosti, operativno sam lečen, postavljene su pločice. Da li ima šanse da se ruka potpuno oporavi?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde