Prelomi acetabuluma

Acetabulum je čašica, jama karlične kosti, koja čini zglob kuka. Prelomi acetabuluma najčešće nastaju u saobraćajnim nesrećama. Pri sudaru, flektirano koleno vozača ili suvozača udara u instrument tablu i sila se prenosi na glavu butne kosti koja lomi pojedine delove acetabuluma. Bočni udar u trohanter može da dovede do preloma dna acetabuluma i ulaska glave butne kosti u malu karlicu – centralna luksacija.


Klinička slika

U kliničkoj slici dominira jak bol u predelu povređenog kuka, kao i znaci traumatskog šoka. Ova povreda je česta u sklopu politraume.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, a potvrđuje se rendgenskim snimcima, kompjuterizovanom tomografijom (CT) i magnetnom rezonancom.


Lečenje

Kod nedislociranih i manje dislociranih preloma lečenje se sprovodi konzervativno longitudinalnom skeletnom trakcijom. Dislocirani prelomi se leče operativno repozicijom i fiksacijom fragmenata zavrtnjima ili pločicom i zavrtnjima. Lečenje se nastavlja skeletnom trakcijom radi rasterećenja zgloba kuka. Oslonac na nogu povređene strane dozvoljava se tek nakon šest meseci.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. amel sahman 26.03.2010

    Ja sam u teskoj saobracajnoj nesreci zadobio frakturu acetabuluma, operisan sam te mi je ugradzena plocica sa 5 vijaka, sad 2, 5god poslije osjecam se super, nemam nikakve probleme, trcim igram fudbal itd. Ali stah uvjek postoji pa lijevu nogu uvjek nesvjesno stedim, iza mene su 6 nedjelja provedenih u bolnici, aod toga 4 na braunovoj extenziji, bio je to pakao za mene, ali prezivio sam iako sam dobio i frakturu lakta i zigomaticne kosti, ipk borba se isplatila, evo me sada ziv i na 95% sposobnosti od prije udesa. Pozdrav


  2. Dragan Matkovic 26.07.2009

    Ja sam imao tesku saobracajnu nesrecu i prilikom iste zadobio sam prelom casice kuka. Imam 25 godina, ceo zivot se bavio sportom i dan pred novu godinu mi se zivot totalno promenio... Sreca u toj nesreci je jedan covek koji se zove dr Vladimir Harhaji doktor na ortopediji KBC Novi Sad. Operisan sam, posle operacije lezao 4 nedelje na takozvanoj Braunovoj ekstenziji posle toga mesec dana kuci bez oslonca na nogu, zatim mesec dana postepenog oslonca u centru za rehabilitaciju i zatim mesec dana banja vrdnik. Sve u svemu saobracajka je bila dan pred novu godinu a ja iz banje izasao na djurdjevdan. Mnogo prelezanih i bolnih dana, svega sam se nagledao i naslusao. U nekim trenucima je bilo tesko dok u nekim npr. U bolnici je bilo dobro drustvo i osoblje pa je bilo i smeha. A u banji kada vec uveliko hodas mada sepas. Se sve lose polako zaboravlja. Ostaje samo da se cuvam i da slusam doktora dok sam ziv jer je meni ostecena i hrskavica i doktor mi je rekao da me i to jednog dana ceka. Tacnije me ceka ugradnja vestackog kuka. Upoznao sam mnoge sa vestackim kukovima i mogu vam reci da je i to normalno i da se cak brze oporavis nego u ovom slucaju ja. Sve u svemu zivot ide dalje. Ovom prilikom pozdravljam doktora vladu harhajia i zelim da zna da cu mu biti zahvalan dok sam ziv, dobar strucnjak, dobar covek. To je tesko naci kod nas.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde