Prelom radijusa na tipičnom mestu (Fractura radii loco typico)

Prelom radijusa (radijus – žbica, podlaktna kost)  na tipičnom mestu je jedan od najčešćih preloma i to u sredovečenih i starijih osoba.


Uzrok nastanka

Prelomi radijusa na tipičnom mestu najčešće nastaju pri padu na dlan šake, pri čemu je radiokarpalni zgob (ručni zglob) u dorzifleksiji.


Klinička slika

Prelomna linija je na oko 2,5 cm iznad ručnog zgloba (tipično mesto). Dislokacija distalnog fragmenta radijusa je takođe tipična, on se dislocira dorzalno, upolje i naviše. U kliničkoj slici je prisutan otok i palpatorna bolna osetljivost u nivou preloma. Pokreti u ručnom zglobu su bolni i ograničeni. Gledano spreda, ruka je deformisana u vidu bajoneta zbog pomeranja donjeg fragmenta upolje, unazad i naviše. Gledano sa strane, ruka je deformisana u vidu leđa od viljuške zbog pomeranja donjeg fragmenta put dorzalno i proksimalno i pomeranja proksimalnog fragmenta palmarno.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, a potvrđuje se rendgenskim snimcima.


Lečenje

Lečenje podrazumeva repoziciju preloma sa ciljem da se fragmenti vrate u svoj prirodan anatomski odnos. Zatim se ruka imobiliše podlaktnom gipsanom longetom četiri do pet nedelja.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Ivana 21.02.2019

  Zanima me šta podrazumeva operativno lečenje frakture distalnog okrajka radijusa na tipičnom mestu i kakva je postoperativna procedura tj tretman, da li se spolja stavlja neki fiksator, uopšte kakva vrsta imobilizacije?


 2. Miljan Kostadinov 30.05.2014

  Imam prelom radijusa na tipicnom mestu, doktor mi je namestio ruku ali jedna kost je vracena u leziste, a druga kost nije bas u leziste, doktor kaze da je dovoljno 50 posto da kost uhvati na leziste nosio sam gips 5 nedelja sada nemam nikakvih bolova ruka mi je pokretljiva prsti funkcionisu, samo mi je u tom delu ruka malo iskrivljena. Dali ce to kroz vezbe da se ispravi i da li cu imati kasnije problema??? Hvala.


 3. Rada ILIC 05.04.2013

  Imala sam prelom radii loco tipico, nosila gips 5 nedelja i posle 2 nedelje terapije ruka mi i dalje otice i fizijatar mi je rekao da se ponovo javim ortopedu, jer nesto nije u redu. Nisu mi procitali snimak i ne znzm o cemu je rec. Sta moze bit?


 4. draxi81 06.11.2011

  Interesuje me posto mi je ruka vec u gipsu i imam prelom sta znaci fractura radii loco typico sin. . Dal i je to ozbiljan prelom i dali cu moci da pomeram ruku kao ranije. .
  Hvala


 5. Beti 26.08.2011

  Imala sam prelom radiusa bas kako se opisuje ovde, sa dislokacijom fragmenata. U bolnici su mi namestili ruku i ruka mi je bila u gips longeti 6 nedelja. Sada - 10 dana posle vadjenja imobilizacije - vidljivo je ruka iskrivljena u tom delu navise i ne mogu savijati ruku u zglobu a prsti mi dosta dobro funkcionisu, da li je ovo normalno posle ove povrede i da li ce se terapijom i vezbama popraviti?
  Zabrinuta i veoma zahvalna.


 6. Vladimir 14.07.2011

  Ja sam 1996 god. i imao sam ovaj prelom, hteo sam da vas pitam posle gipsa koji sam nosio 4 nedelje, idem sad na elektro terapiju, terapiju sa ledom, i kinezi terapiju u domu zdravlja, hteo sam da vas pitam za kolko ce mi biti ruka pokretljiva u svim pravcima?


 7. AB 18.09.2009

  26. 07. 2009 povredio ruku dg: fractura radii in loco typico. Stavio gips 01. 08. 2009 god. Gips nosio 4 sedmice i skinuo ga 01. 09. 2009. g. Nakon skidanja gipsa šaka otekla sa izraženim bolovima. Terapija: deep relif i kupke u slanoj vodi, ništa ne pomažu. Da li je gips prerano skinut i šta dalje činiti?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde