Prelomi čašice (Fractura pattelae)

Prelomi čašice kolena spadaju u grupu intraartikularnih preloma i najčešće nastaju direktnim dejstvom sile pri padu na prednji deo kolena, a ređe pri nagloj i snažnoj kontrakciji mišića kvadricepsa.

Klinička slika

U kliničkoj slici dominira otok na prednjoj strani kolena kao posledica izliva krvi u zglob i krvarenja u prepatelarnim tkivima. Povređeni ne može sam da savije koleno.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog nalaza, rendgenskih snimaka kolena u dva pravca.

Lečenje

Kod preloma čašice bez dislokacije lečenje je neoperativno i podrazumeva imobilizaciju gipsanom čizmom od prepone do skočnog zgloba četiri do šest nedelja. Kod preloma kod kojih je dislokacija veća sprovodi se operativno lečenje žičanim serklažom. Teži, kominutivni prelomi sa većim brojem fragmenata leče se odstranjenjem patele – patelektomijom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Miki 19.08.2011

    Tezi prelom casice kolena fali deo casice, mozda ce morati vestacko koleno da se radi? Ne osaeca prste na toj desnoj nozi tj ima osecaj samo u malom prstu ali stopalo na gore ne moze da podize, spoljnu stranu stopala oseca, dok unutrasnu samo malo oko pete, naplet isto, cevanicu na lupkanje neko mravljenje koje ide do palca oseca, povreda se desila pre 8 meseci kakovi su vasi predlozi da li ce se taj osecaj popraviti i da li ce stopalo moci na gore da se podize?
    Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde