Povreda temporalne kosti vatrenim oružjem

Povreda temporalne kosti vatrenim oružjem je veoma teška povreda sa velikim procenom smrtnosti.

Uzrok nastanka

Ove povrede mogu biti nanesene mecima iz vatrenog oružja, parčićima bombi ili granata. Prema vrsti nastanka mogu biti prostrelne, ustrelne i tangencijske.

Klinička slika

Direktne povrede temporalne kosti nastaju pri direktnoj povredi projektilom vatrenog oružja. Indirektne povrede nastaju kada se frakturna linija sa okolnih kostiju proširi na temporalnu kost. Strelne povrede su obično udružene sa povredama lica, orbite i lobanje.

Kliničkom slikom  dominira težak traumatski šok i znaci povrede CNS-a (centralni nervni sistem) i krvnih sudova. Kao komplikacija može da nastane hronični gnojni otitis, a nisu retke ni endokranijumske komplikacije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda i rendgenografije.

Lečenje

U prvoj pomoći se obezbeđuje disanje, zaustavlja krvarenje, stavlja zavoj, daju se antitetanus i antibiotici. Povređeni se hitno transportuje u centar u kome će biti hirurški zbrinut. Otološka obrada se vrši 10 do 12 sati posle povrede uz zaštitu antibioticima. Ukoliko je potrebna operacija radi se mastoidektomija ili radikalna operacija sa uklanjanjem nekrotičnih tkiva i kostnih fragmenata. Postoperacijsko lečenje povređenih zahteva potpuno mirovanje.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde