Strelne povrede lica

Strelne povrede lica najčešće nastaju u ratu pod dejstvom projektila vatrenog oružja ili delova granata i bombi pri eksploziji. U mirnodopskim uslovima se mogu videti teške povrede iz lovačke puške ili dijabolom iz vazdušnog oružja.

Klinička slika

Prilikom ovih povreda mogu biti oštećena samo meka tkiva ili i kostne i druge strukture ove regije ( sinusi, usna duplja, orbita). Spoljašnji izgled ovih povreda zavisi od vrste oružja i udaljenosti. Povrede vatrenim oružjem iz blizine dovode do velikih destrukcija, kako mekih tkiva, tako i kostnih struktura. Ukoliko se radi o ranjavanju sa veće daljine, ulazna rana je manja i ne daje pravu sliku o težini povrede, pogotovu ako se projektil zadržao u dubljim delovima glave. Ako se radi o prostrelnoj povredi, izlazna rana je znatno veća od ulazne. Pri povredama nastalim vatrenim oružjem dominiraće krvavljenje raznog intenziteta, posttraumatski šok, simptomi asfiksije ( gušenje) usled prisustva ugrušaka krvi i delova tkiva u disajnim putevima, kao i zapadanje jezika u hipofarinks, naročito ako je povređena i donja vilica.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda i rendgenografije.

Lečenje

Lečenje podrazumeva prvu pomoć, opštu hiruršku pomoć i definitivno specijalističko zbrinjavanje povrede. Pružanje opšte hirurške pomoći vrši se u onim slučajevima gde je neposredno ugrožen život. U definitivnom zbrinjavanju povreda potreban je timski rad otorinolaringologa, maksilofacijalnog i plastičnog hirurga.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Marisa 21.09.2012

    Ovaj slucaj veliki brat je mozda i dobra pkirila da se reaguje i stekne dobra afirmacija u javnosti. Imate podrsku iz komsiluka! Pirati srbije!


  2. Nasreen 21.09.2012

    Dosad smo svi tolerirali činjenicu da se svaka glopust smatra kršenjem autorskih prava. Zahvaljujući ovom zakonu, možda ljudima napokon dođe do glave kako su zabrane prženja filmova ili gledanja zaštićenih sadržaja na youtubeu samo potencijalna isprika da državni aparat snima vas i vaše kćerke u privatnosti vašeg doma


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde