Operacija zamene kolena (Totalna artroplastika TKA)

Operacija zamena kolena (Totalna artroplastika TKA) podrazumeva ortopedskohiruršku proceduru kojom se nefnkcionalne, oštećene zglobne površine kolena menjaju protezom.

Zašto dolazi do oštećenja kolena?

Artroza kolena (gonartroza), primarna ili sekundarna, jeste oboljenje koje u određenom broju slučajeva zahteva artroplastiku kolena. 

Simptomi gonartroze su:

  • bolovi;
  • otežano hodanje;
  • nestabilnost pri hodu.

Ova bolest može da ošteti sve segmente kolena i deformiteti poput krivljenja potkolenice i deformiteta potkolenica su česti. 

10 odsto pacijenata starijih od 55 godina imaju simptome gonartroze, a kod pacijenata starijih od 65 godina u preko 30 odsto slučajeva. Artroza kolena je jedan od vodećih uzroka invaliditeta (kod žena četvrti po redu, a kod muškaraca osmi po redu).

Uzroci gonartroze mogu biti uslovljenji osteoartrozom kao degerativnom bolešću (primarni uzroci), ili izazvani povredama ili upalnim bolestima kao što su reumatoidni artritis, infekcije i drugi faktori (sekundarni). Na pojavu gonartroze utiču genetika, način života, gojaznot, starost pacijenta.

Kako izgleda operacija zamene kolena

Postoji veliki broj operativnih tehnika i veliki broj različitih tipova endoproteza. Standardna totalna artroplastika kolena TKA podrazumeva dva tipa endoproteze – artroplastike koja se najčešće izvode, a zovu se PS i CR. CR se izvodi kod kolena sa manjim oštećenjima i tokom ove procedure žrtvuje se prednji ukršteni ligament, a zadnji se čuva. Prednost ove procedure je manje resekcija kosti i bolja koštana rezerva za neku buduću revizionu hirurgiju.

PS procedura je rezervisana za teže slučajeve. Žrtvuju se oba ligamenta i ugrađuje se posebno dizajnirani polietilenski insert i femoralna komponenta.

Koja će se proteza ugraditi u zavisnosti od indikacije, odluka je pacijenta i lekara. Operacija zamene jednog kolena traje oko sat vremena, u dobrim uslovima.

Preoperativna priprema za zamenu kolena je standardna procedura, podrazmeva opšti pregled, laboratorijske analize, pregled pulmologa, kardiologa i ostalih specijalista u zavisnosti od pridruženih bolesti pacijenta.

Operacija se radi uopštoj ili spinalnoj anesteziji. Rizici ovakve procedure u zaista minimalni u današnjim uslovima. Potencijalni rizici od ove operacije mogu biti opšti, kao i za ostale hirurške procedure koje se izvode na velikim kostima i zglobovima, i posebni, odnosno karakteristični za ugradnju veštačkog kolena.

Oporavak traje oko mesec dana, a potpuni oporavak do odbacivanja štaka. Na dužinu oporavka ne utiče to da li je operisano samo jedno ili oba kolena.

Izbor endoproteze je svakako ključan i danas se mahom primenjuju cementne endoproteze koje su vrhunskog kvaliteta.

 


Podeli tekst:

Doc. dr Radoslav Barjaktarović je specijalista ortopedske hirurgije iz Beograda sa višedecenijskim iskustvom u radu sa pacijentima.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde