Lacazia loboi

Lacazia loboi je gljivica koja spada u kvasce. Mikroskopski se vide tipične brojne, okrugle ćelije kvasca koje su raspoređene lančano. Njihova kultivacija na veštačkim podlogama još uvek je bezuspešna.

Put prenošenja

Prirodni rezervoar ove gljivice je nepoznat. Istraživanja su pokazala da slični uzročnik izaziva i slično oboljenje kod delfina, pa se smatra da može postojati transmisija sa delfina na čoveka. Prethodna trauma kože ili ujed inskekta su predispozicija i put za ulazak gljivice u organizam. Transmisija sa čoveka na čoveka nije zabeležena.

Patološki (medicinski) značaj

Lobomikoza je retka hronična kožna infekcija koju izaziva gljivica Lacazia loboi

Lobomikoza se javlja na eksponiranim regijama i ekstremitetima, ušima, lumbosakralnoj i glutaealnoj regiji, obrvama. Promene se sporo razvijaju. Počinju kao male papule ili pustule i mogu se javiti na mestima manjih trauma kože. Može ih pratiti osećaj svraba ili pečenja. Opisuju se kao keloidne, verukozne i ulcerativne. Vremenom rastu i dostižu dimenzije manjih tumora. Pojedinačne lezije vremenom regrediraju i na njihovom mestu se stvaraju ožiljci. Promene su jasno ograničene, glatke, bezbolne, kasnije se stvaraju ulceracije i autoinokulacijom nastaju satelitne promene, nikada ne zahvataju dublje strukture. Nekada se infekcija može širiti u limfne čvorove, koji su uvećani.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i identifikacije uzročnika drektnom mikroskopijom.

Lečenje

Peroralno se ordiniraju itrokonazol ili clofazimin, ali je definitivna terapija hirurška ekcizija. Često se javljaju recidivi.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde