Blastomyces dermatitidis

Blastomyces dermatitidis je gljivica, koja se nalazi u tlu i drveću. Spada u bifazne gljive, što znači da ima sposobnost da prelazi iz saprofitne u parazitnu fazu. Adaptira se na organizam domaćina tako što koristi tkiva domaćina za ishranu i razmnožavanje. Na 37°C poseduju blastospore sa kapsulom i nalaze se ekstracelularno (parazitski oblik). Na 26°C ima segmentirane hife i konidije (saprofitni oblik).

Put prenošenja

Čovek se inficira inhalacijom spora. Ne može se preneti sa jednog na drugog čoveka. U rizične grupu spadaju ljudi sa slabljenim imunitetom (HIV,  transplantacija organa, maligna oboljenja, dugotrajna terapija kortikosteroidima i dr.).

Patološki (medicinski) značaj

Blastomikoza je gljivična infekcija koja uglavnom zahvata pluća, ali se može proširiti i na druge delove tela, najčešće kožu i kosti. Oko 50% infekcija prolazi asimptomatski, a kod ostalih se najčešće razvija infekcija pluća, a ređe i drugih organa.
Blastomikoza pluća počinje postepeno sa visokom temperaturom, groznicom i obilnim znojenjem. Kasnije nastaju bol u grudima, otežano disanje i kašalj, koji je nekad produktivan, mogu se javiti i hemoptizije (iskašljavanje krvi). Infekcija pluća sporo progredira i nekada i spontano prolazi.

Kada se blastomikoza proširi može zahvatiti i druge organe, ali najčešće kožu, kosti i genitouretralni trakt. Infekcije kože počinje sa malim papulama iz kojih mogu razviti pustule. Zatim se razvijaju plakovi okruženi malim bezbolnim abscesima.
Može se javiti bolno oticanje kostiju, kao i bolno oticanje epididimisa ili zahvatanje prostate.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dokazivanja uzročnika u sputumu i bioptičkom materijalu, rendgenografije pluća i histopatoloških nalaza.

Lečenje

Kod blažih oblika lečenje nije potrebno, dok se kod težih primenjuju antifungicidi itrakonazol, flukonazol, ketokonazol, amfotericin B.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Mirjana Stankovic 13.06.2023

    Dobro jutro,pitanje za vas ako je laboratorija normalna,nema pararazita -jedino,izolovan poneka blastospora i masne kapi.Mogu lj one biti uzrok svraba predela anusa,radjen i perianalni bris-čist . Šta dalje preduzeti,


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde