Neurastenija


Uzrok nastanka

Uzrok je nepoznat, mada se smatra da su predisponirajući faktori: genetska predispozicija, stres, uzrast između 20 i 55 godina i muški pol.

Klinička slika

Smatra se da je neurastenija najčešći oblik neuroza. Neurastenija se manifestuje  nervnom slabošću sve do potpune iscrpljenosti snaga. Kod neurastenije se aktiviraju potencijalna žarišta infekcija, pojavljuju se problemi sa holesterolom, čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Ova bolest je svojevrsni katalizator koji otkriva somatsko obolenje. Portret neurasteničara se uvek oslikava na isti način: radi se o eksplozivnom, razdražljivom karakteru, koji lako plane, koga izdaju nervi ili potpuno suprotno, o apatičnom čoveku, uvek spremnom da zaplače, koji oseća hronični umor i iscrpljenost svih životnih snaga.
Interesantno je, međutim, sledeće: povećana razdražljivost i eksplozivnost neurasteničara nisu usmereni prema sebi, već isključivo prema onima koji ga okružuju. Takvog čoveka svi i sve razdražuje, on često postaje kapriciozan, lako se razgnevi i razjari. Karakteristična je napetost, opšta slabost, brzo umaranje, nervoza, slaba koncentracija, poremećaji spavanja, nedostatak interesovanja, pritisak u glavi, osećaj bola koji se vezuje za različita mesta u telu, malaksalost, znojenje, tahikardija, zujanje u ušima i sl.
Podtipovi (uz opšte karakteristike javljaju se i sledeći simptomi):
Cerebralna: glavobolje, nesanica, hronična iznurenost, anksioznost, zabrinutost, kontinuirani osećaj imora.
Spinalna: bol u leđima, izmenjen senzibilitet u vidu paljenja, peckanja i osećaja jeze.
Gastrointestinalna: mučnina, povraćanje, nadustost trbuha, smenjivanje opstipacija (zatvora) i proliva
Kardijalna: palpitacije (lupanje srca), oštar bol u grudima. 

Lečenje

Prva metoda lečenja je kognitivna bihevioristička terapija. Drugi je pristup uzimanje lekova (amitriptilin, efexor, buspiron), često u obliku jednog od antidepresiva koji deluje na hemijske reakcije u našem mozgu. Medikamentozna terapija primenjuje se uz psihoterapiju, a nikako umesto nje.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Žana 15.01.2022

  Pozdrav. Imam pitanje kako pomoći sebi, kome se obratiti? Duže vreme osećam, da nisam ok, slabost, umaranje, glavobolja, jeza čudna u telu ko mravljenje neko po telu. Slabo spavam. Guzva, zatvoreni prostori mi smetaju.Smetnje u radnim, svakodnevnim aktivnostima.


 2. Marino 28.12.2021

  Povremeno konfuzija kao pritisak u glavi,napetost.Razdražčjivost,smetnje zvukova,funkcioniranje jedino u samoći.Ne podnošenje obaveza i gužvi.Pritisak po sredini prsa kao upala sredine kostiju prsa.Plitko disanje.Svjesnost sebe da nešto nije u redu.


 3. Radoslav 07.12.2021

  Imam nemoc i nevolju bolove u glavi irukama slabu koncenraciju losu ambiciju i nevolju nizasto unutrasnji nemir


 4. Karic Borivoje 29.11.2021

  Imam glavobolju i utrnulost zadnje polovina glave na hladnocu


 5. Talija Martin 19.10.2021

  Molim Vas da mi pomognete savetom,imam jezu tela svaki dan i to me jako iritira,lpo licu imam crvenilo,desni obraz me Pecka,pali i utrni,kosa i lice mi se jako masti pri tom osetim neki neprijatan miris,nekad sam jako nervozna a nekad totalno bezvoljno,nekad imam otežano disanje,molim vas da mi pomognete unapred zahvalna


 6. Milan 16.07.2021

  Sve me iritira, iritira me to sto sam ziv i moram da slusam sve zvukove nekultivisanih ljudi i kerova koji laju. Ne interesuju me ljudi, sve sam video i cuo od njih, nista me ne interesuje osim mira, pozelim da sam gluv i da ne cujem nista, zivci bi mi bili odlicno.


 7. Zoran 12.04.2020

  Osećam jezu, polovina leve glave, uvo, vrat, rame i do struka koja mi je skoro stalno prisutna. Kada se pojača onda se kao lepi i i bude neprijatno. Otkucaji se ubrzavaju i teško ih je kontrolisati. U ustima nekad imam osećaj kao da su mravi u grlu, jeziku. Nekad osećam da mi je jezik kao da sam se opekao i tako bude neko vreme pa se povuče na kratko, otežano disanje s vrenena na vreme. Teško gutanje, u ušima zujanje, kada gutnem pukne mi u usima.

  Pritisak mi u nekad da neka ne nemir u želedcu, ode u gore prema grudima, srce se uzlupa jako i u vecini par pola slucajeva mi digne pritisak u tom momentu. Leva noga mi je imam osećaj utrnuta konstantno. Kad mišić pipnem polovično ga osetim. Mislim na lis, vrućina. Ponekad ladan znoj, ne često. Leva ruku kao i desna od sake do ramena. bude mi onako malo utrnuta, ali ne u isto vreme. Keza me sad renutno najvise muci...ne znam šta da radim. Hteo bih da izbegnem lekove i terapiju ako je ikako moguće.


 8. malsor 28.01.2014

  Pozdravljam vas i postavljam jedno pitanje: meni lekar pisao mi je tablete buspirone pa nisam mogao nigde da gi nadjem, pokusao sam da i kupim u njemacku pa nisu mi prodali bez njovog recepta a nese recepte ne prihvataju


 9. Cobi 17.01.2010

  Svaka vam cast za ovo super ste.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde