Fetišizam

Fetišizam (franc. veštački napravljen objekat, idol) je jedna od seksualnih perverzija koju karakteriše odstupanje u odnosu na objekat.

Uzrok nastanka

Preduslov za pojavu fetišizma jeste izvesno smanjenje težnje ka normalnom seksualnom cilju kao i fiksacija u ranom detinjstvu za izvestan doživljaj povezan sa precenjivanjem nekog dela  tela ili predmeta koji je u vezi sa seksualnim objektom.

Klinička slika

Obično normalni seksualni objekt biva zamenjen za neki deo tela (stopalo, kosa, dojka) ili neki  predmet (cipele, donji veš, krzno) osobe za koju je erotska želja fiksirana.
Seksualna aktivnost fetišista često je usmerena na predmet, a ne na osobu. Umesto kontakta sa drugom osobom fetišista postiže seksualno zadovoljstvo ljubljenjem cipele, milovanjem čarapa ili masturbiranjem gledajući ili držeći veš na licu.
Osim ekstremnih slučajeva najčešće se ovi ljudi i ne javljaju lekaru, tako da to ostaje hroničan poremećaj seksualnog nagona.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. 06.02.2023

    U Srbij je psihijatrija povrsna i formalna. Ne verujem u ozbiljan pristip izvan iiiBeograda. A i medikamenti su preskupi


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde