Dr Dragan Lugonjic

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Dr Dragan Lugonjic,

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 22

 1. Postovani, 07. 09. 2009. Radjena mi je kiretaza, dijagnoza je bila missed ab. (vi nedelja, obilno krvarenje, bolovi, nije se registrovala srcana akcija) . To je bila druga, neplanirana, ali zeljena trudnoca. Prva je prosla uredno, bez komplikacija, i u avgustu prosle godine sam rodila zdravog decaka. Interesuje me koliko dugo moram da sacekam, kako bih opet pokusala da ostanem u drugom stanju, i koliko vremena treba da prodje, posle kiretaze, da bih uopste stupila u seksualni odnos? Hvala unapred!

  Odgovoreno: 24. 09. 2009.
  • Dr Dragan Lugonjic

   Poštovana,
   Odnose, ako je sve uredno, možete imati za 2-3 nedelje, ali koristite zaštitu, da ne ostanete trudni narednih 6 meseci, kako bi se materica u potpunosti oporavila a i da uradite neke od analiza bitnih za naredno trudnoću. , torch, igm i igg, bris cerviksa na c. Trachomatis, mycočlasmu hominis, ureaplasmu urealyticum, bakteriološki pregled.
   Pozdrav

 1. Kada i kako se mogu otkriti anomalije ploda? Hvala vam

  Odgovoreno: 24. 09. 2009.
  • Dr Dragan Lugonjic

   Poštovana,
   Već na prvom ciljanom ultrazvučnom pregledu između 11-14 nedelje gestacije se može otkriti znatan broj anomalija ploda. Nakon tog pregleda neophodno je uraditi biohemijske markere iz krvi, free beta hcg i papp-a. Tada se na osnovu ultrazvučnog nalaza, starosti pacijentkinje i dobijenih vrednosti pomenutih analiza izračunava rizik od hromosomskih aberacija za svaku pacijentkinju te se u konsultaciji sa genetičarem, pacijentkinja odlučuje da li ili ne, uradi vađenje i analiza plodove tečnosti. Na sledećem ultrazvučnom, ciljanom pregledu sa 20 nedelja gestacije se ponovo detaljno obraća pažnja na eventualno postojanje nekih anomalija. Sa 22-26 nedelja gestacije može da se uradi fetalna ehokardiografija, koja treba da otkloni sumnju na anomalije srca bebe.
   Pozdrav

 1. Koliko treba apstinirati od seksualnih odnosa posle biopsije grlica materice, i da li se mogu stavljati vaginalete kantariona (zbog tih ranica od biopsije) hvala!!!

  Odgovoreno: 24. 09. 2009.
  • Dr Dragan Lugonjic

   Poštovana,
   Seksualna apstinencija treba da bude do kontrole, koju vam je lekar sigurno zakazao. Vaginaletetreba da koristite samo ako je to od vas zahtevao vaš ginekolog.
   Pozdrav

 1. Postovani, nedavno sam saznala da imam eserihiju coli, prepisana mi je terapija, ali imam povremeno bolove pri dnu stomaka, interesuje me da li i moj partner treba da uradi pregled iako on ne oseca nikakve tegobe?? Hvala unapred!

  Odgovoreno: 18. 09. 2009.
  • Dr Dragan Lugonjic

   Poštovana,
   Nije loše da vaš partner uradi urinokulturu, spermokulturu, te bris uretre na bakteriološki pregled i c. Trachomatis.
   Pozdrav

 1. Poštovani,
  Interesuje me da li je moguće utvrditi spontani pobačaj u prvom mesecu trudnoće i koji su simptomi ukoliko je moguće (između prve i druge menstruacije)?
  S poštovanjem, Jelena.

  Odgovoreno: 04. 09. 2009.
  • Dr Dragan Lugonjic

   Poštovana,
   Dešava se da pacijentkinja dobije menstruaciju preko aktuelne trudnoće a da zatim spontano pobaci. Simptomi su krvarenje i eventualno bolovi. Potrebno je uraditi beta hcg iz krvi a ako je nalaz pozitivan, za par dana ga ponoviti i ako vrednosti padaju, najverovatnije se radi o spontanom pobačaju. Naravno to sve se radi u dogovoru sa ginekologom uz ultrazvučni i ginekološki palpatorni pregled.
   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 22 pitanja
Zakažite pregled kod Dr Dragan Lugonjic