Nova Beverly Hills dijeta

Ne gojite se zbog toga što jedete ili koliko pojedete. Morate paziti kad i koje namirnice jedete. Nova Beverly Hills dijeta je u osnovi način ihrane koji se bazira na “svesnom kombinovanju” namirnica, znači jedete pravu hranu u pravo vreme.

Originalna Beverly Hills dijeta je počinjala restriktivnom 42 - dnevnom fazom, ali nova verzija je znatno blaža i prema autorki Judy Mazel, predstavlja uravnoteženu ihranu koju možemo primeniti u svakodnevnom životu. Prema autorki naši su problemi sa ishranom počeli sa 3 dnevna obroka, a mogli bi okončati prestanemo li kombinovati ugljene hidrate sa proteinima, proteine sa ugljenim hidratima i voće sa bilo kojom od ovih namirnica.
 
“Ne gojite se zbog toga što jedete ili koliko pojedete. Morate paziti kad i koje namirnice jedete!”, kaže Mazel.

Osnovni principi dijete

Mazel je podelila namirnice u 4 grupe:
 • proteine
 • ugljen hidrate
 • voće
 • masnoće

Osnovni principi svesnog kombinovanja namirnica su jednostavni i lako pamtljivi, a s vremenom Vam se mogu pretvoriti u naviku

 • U idealnom slučaju proteini idu s proteinima; ugljeni hidrati sa ugljenim hidratima; voće treba jesti samo.
 • Svaki dan započnite sa jednom vrstom voća koje sadrži enzime koji će Vam poboljšati probavu, npr. ananasom, jagodama, grožđem, papajom, lubenicom, mangom, kivijem, šljivama, breskvama ili smokvama. Možete pojesti količine voća po želji, ali jedite samo jednu vrstu voća -  npr. ne mešajte grožđe sa jagodama. Pre nego želite uzeti neko drugo voće, sačekajte sat vremena, a želite li jesti drugu grupu namirnica, pričekajte dva sata. Uzmete li hranu iz neke druge grupe, nemojte više taj dan jesti voće.
 • Ako je sledeća hrana koju ste pojeli nakon voća iz grupe ugljenih hidrata, možete je jesti sve dok ne uzmete proteine.
 • Kad počnete jesti proteine, bez obzira na količinu, čak i ako se samo radi o mleku u kafi ili piletini u salati – 80% hrane koju ćete jesti ostatak dana moraju sačinjavati proteini.
 • Među ugljene hidrate ubrajamo hranu sa skrobom, povrće, salate ili žitarice -  i uglavnom se ne smeju mešati s proteinima.
 • Među proteine ubrajamo meso, ribu, mleko i mlečne proizvode, orašaste plodove, semenke, sladoled – i uglavnom se ne smeju mešati s ugljenim hidratima.
 • Masnoće poput maslaca, ulja, majoneza, mogu se kombinovati sa proteinima ili ugljenim hidratima, ali ne i sa voćem.
 • Izbacite iz ishrane dijetetske napitke, veštačke zaslađivače, proizvode koji sadrže veštačke zaslađivače ili aditive, kao i margarin. Ograničite ili skroz eliminišite hranu sa aditivima.
 • Voćni sokovi i vino se mogu konzumirati uz voće, dok većina ostalih alkoholnih pića spada u ugljene hidrate prema autoričinim grupama, a šampanjac je neutralan i može se piti uz bilo šta.
 • Jednom dnevno smete pojesti obrok u kojem možete kombininovati proteine i ugljene hidrate (npr. piletina i riža, slani krompir i riba i sl.) Ali, pojedete li ovakvo jelo za ručak ostatak dana Vam 80% hrane koju pojedete moraju biti proteini.

Kako dijeta funkcioniše?

Od hrane se ne debljate, tvrdi autorica, već od neefikasno svarene hrane: ”Kad kombinujete previše različitih namirnica iz raznih grupa zbunjujete enzime, što uzrokuje debljanje.”

Mazel  je voće, iako su to u osnovi ugljeni hidrati, stavila u posebnu grupu. Enzimi ih počnu pretvarati u nutrijente za 15 - 20 minuta nakon obroka.

Svim drugim ugljenim hidratima treba oko 3 sata da se svare, a taj proces počinje sa pljuvačkom u ustima, zato dobro sažvaćite ugljene hidrate kad ih jedete. Proteinima treba 10 ili više sati za varenje. “Budući da masnoće skoro nikad ne jedemo odvojeno”, kaže Mazel, “ne znamo kako se same ponašaju u digestivnom sistemu, ali verujem da usporavaju ishranu.”

Varenje je neefikasno kada “zarobite” hranu koja se brže vari (poput krompira koji je bogat ugljenim hidratima) sa odreskom koji se sporije vari.

Mazel tvrdi da dok Vam se telo trudi variti proteine želučanim kiselinama, neutralizuje enzime iz pljuvačke, koji su potrebni kako bi se svarili ugljeni hidrati, a zbog toga se hrana lošije vari, što vodi povećanju težine.

"Samo pripazite da ne “zarobite” hranu iza one koja se sporije vari i začudićete se koliko ćete smršati.", tvrdi autorica.

Što se tiče vežbanja, nije obavezan deo Mazelinog plana ishrane, iako priznaje da igra bitnu ulogu za mentalno zdravlje, zdravo srce i dobru cirkulaciju.

Za kraj

Stručnjaci kažu da se ovim programom mršavi zbog toga jer se unosi manje kalorija, a ne zbog kombinovanja namirnica. Ono što ih zabrinjava jeste da kod ove dijete nema dovoljno važnih nutrijenata. Ali, postoji još dovoljno istraživanja koja bi poduprla stav da kombinovanje hrane uistinu doprinosi mršavljenju.

Njene teorije da vežbanje nije bitno za mršavljenje, da kalorije nisu bitne i da je kombinacija namirnica najbolji način mršavljenja, dovode u pitanje dugoročnu korist od ovog načina ishrane.

Pre nego krenete na ovu dijetu, evo kratka, ali zanimljiva informacija: autorka knjige, Judy Mazel, umrla je prošle godine u 63. godini života zbog problema sa cirkulacijom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. snezana 05.11.2014

  Ne vidim kakve veze ima smrt autorke od cirkulacije, nisam doktor, ali u ovoj dijeti. . Tj pravilnoj ishrani jedete sve. . . Niko nije rekao da ne jedete voce, povrce, meso. . Tako da ne vidim stetnost. . Samo jedan redosled, koji je potreban. . I telu. . . Jer kad je telo u neredu onda se desava to sto se desava. . . Prosto.


 2. Ivana 20.06.2014

  Odlican clanak, vrlo tacan, ali opaska o smrti autorke ove dijete je toliko neumesna. . . . Zaista neverovatno.


 3. dejan 18.03.2011

  Autorka je umrla jer se vise puta oglusivala o opomene nutricionista da je njen program ekstremno stetan. Tacno su predvideli od cega moze stradati i to se i desilo!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde