Dijeta po krvnim grupama

Knjiga koju je napisao Peter d`Adamo se prodala u tiražu oko 2 miliona u mnogim zemljama sveta. Dijeta je bazirana na ideji da jedete zavisno kakvu krvnu grupu imate i ako pravilno pratite dijeteski program izgubićete na težini, postaćete otporniji na alergije, infekcije i poboljšati ćete svoj energetski nivo.

D`Adamo tvrdi da tip Vaše krvne grupe reflektuje hemiju Vašeg tela i način kako absorbujete i upotrebljavate hranjive materije


Tip krvne grupe O

Trebalo bi da ima dijetu bogatu mesom i ribom, nisku u ugljenim hidratima i mlečnim proizvodima, izbegavajući dosta vrsta hrane, uključujući leću, avokado i narandže

Tip krvne grupe A

Trebalo bi da jede nisko - mlečnu hranu bogatu vlaknima, bogatu ribom, ali izbegavati meso

Tip krvne grupe B

Trebalo bi da jede meso, ali da izbegava piletinu i slaninu, nešto ribe, mlečni proizvodi su dozvoljeni kao i voće i povrće

Tip krvne grupe AB

Trebalo bi da kombinuje hranu tipa A i B.
 • Efikasnost za kratak period: ova visoko - proteinska, niska u ugljenim hidratima dieta će rezultirati u gubljenju tečnosti iz organizma i nešto masnog tkiva kod većine.
 • Efikasnost za duži period: mala količina masnog tkiva će se izgubiti ako se nastavi ovakav program.
 • Lakoća upotrebe: vrlo komplikovan dijetetski program sa mnogo stvari što možete i ne možete jesti, što u početku i nije lako prilagoditi se.
 • Cena: variraće s obzirom kakvu hranu odabirete, a generalno česta upotreba mesa bi mogla biti jako skupa.
 • Ukusnost: Veliki broj namirnica od hleba, žitarica, povrća i testenine je zabranjen, te Vam je preostalo da uživate u mesu i ribi - ne baš ukusno za većinu.
 • Osećaj sitosti: srednji do dobar
 • Naučne činjenice: Ideja da jedete ovakvu vrstu hrane je autorova i nije zasnovana na bilo kom naučnom istraživanju. Sposobnost da svarite hranu nije povezana sa Vašom krvnom grupom, niti je ovakav način ishrane optimalan za gubitak na telesnoj težini. Obzirom da je dijeteski program na prirodnoj hrani i da je rafinirana hrana smanjena, prirodno to dovodi do smanjenja kalorija. Većina ljudi ima krvnu grupu O, te ova dijeta je visoko - proteinska, s niskim unosom ugljenih hidrata, te je sama po sebi kalorijski limitirana.
 • Zdravstvene činjenice: s obzirom da je dosta namirnica zabranjeno, nutricijska vrednost nije zadovoljena. Ovakav način ishrane može ohrabriti nezdrav način ishrane, a uopšte da je ishrana bogata proteinima, a niska u ugljenim hidratima je protiv načela zdrave ishrane.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Danijela 24.12.2009

  Nisam najsigurnija ko je ostavio one komentare na dnu stranice, ali pretpostavljam da je lekar u pitanju. Ne slazem se sa nekoliko navoda. Cula sam za ovaj nacin ishrane pre desetak godina. I nekako, vise podsvesno nego svesno, pocela da se hranim na taj nacin. Moja krvna grupa je o+. Ceo svoj zivot kuburim sa kilogramima, ali upravo zbog onog komentara "cena: ako vam se bazira izhrana na mesu, bice skupo" i stedljivosti moje mame, ja sam pretezno jela ugljene hidrate. Sa mojih tridesetak sam pocela da se hranim onako kako se meni dopada. I ops. . . Za godinu dana sam smrsala oko 22 kg. Na mesecnom nivou to je bilo oko 1. 83 kg sto je sa medicinske strane vrlo prihvatljivo. Osecala sam se odlicno. E, a onda je dosao brak, "tradicionalna kuhinja", manjak vremena i brdo drugih gluposti (citaj izgovora) i eto meni mojih 22 kg nazad. Ali jedem i ugljene hidrate, hleb i peciva sa psenicnim brasnom, cak mi se cini da mi je to osnovna namirnica. Sad se opet prisecam cele price pa surfujem po netu ne bih li videla sta to ono bese dobro za mene i za moju porodicu sto se hrane tice, tako sam i na ove komentare natrcala. Probacu ponovo, javicu se za koji mesec ako se budem pridrzavala nove ishrane da javim rezultate pa kakvih god bili. Pozdrav


 2. dokR 06.12.2008

  Postovani, ako ste propustili, voleo bih da ukazem da notorni dr Adamo uopste nema medicinsko obrazovanje. On je naturopata, zavrsio... Naturopathic doctorate (N.D.), Bastyr College, Seattle WA. Bastyr College nije medicinski koledz. Nikada nije ni radio u ustanovi medicinskog tipa. Prijatno uz njegovu dijetu..


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde