Nezdrave dijete kobne za dijabetičare

Mlade osobe koje su obolele od dijabetesa tipa 1 ili tipa 2 često su gojazne, a neki od njih bez savetovanja s lekarom pribegavaju nezdravim dijetama, što može da pogorša njihovu bolest, upozoravaju američki stručnjaci iz bolnice Kajser permanent u Pasadeni.

Dr Džin Lorens i njene kolege iz bolnice u Pasadeni došli su do ovakvog zaključka proučivši slučajeve 1.742 dečaka i 1.615 devojčica, prosečne starosti 15 godina, od kojih je 520 bolovalo od dijabetesa tipa 2, a 2.837 od dijabetesa tipa 1.

Oko polovine njih prijavili su da su pokušali da oslabe. Kalifornijski stručnjaci naglašavaju da je želja da se oslabi normalna kod mladih obolelih kod dijabetresa tipa 2, čije je stanje u vezi sa gojaznošću, ali da dijetama često pribegavaju i oni sa dijabetesom tipa 1, koji s gojaznošću nema nikakve veze. Tome su naročito sklone devojčice.

Činjenica je da se većina mladih dijabetičara obuhvaćenih istraživanjem opredelila za zdrav i kontrolisan način slabljenja, ali je priličan broj pribegavao gladovanju, lekovima za slabljenje koji se dobijaju bez recepta, korišćenju laksativa, povraćanju ili čak izbegavanju propisanog insulina. Pri tom nisu dovoljno vodili računa o nivou šećera u krvi.

Kalifornijski tim apeluje na stručnjake za dijabetes i roditelje obolele dece da budu svesni da se ona ne opredeljuju uvek za zdrav način mršavljenja i da to može da pogorša kako šećernu bolest, tako i njihovo opšte zdravstveno stanje.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Amanda 16.03.2012

    Uvek postoji ono ali, orezpa nikada dosta. Moje mišljenje je da deci nije mesto na internetu ali sve je to sad ušlo u pomodarstvo. Roditelji otvaraju deci profile bez razmišljanja, a onda stigne i ono čuveno pitanje od deteta a što ja ne nogu kad sve moje najbolje drugarice imaju fejs? Tako sve počinje.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde