Mesna dijeta

Visokoproteinska ili mesna dijeta dozvoljava vrlo visok unos proteina, a smanjenje ugljenohidrata na minimum.

Za dijetu ne postoje posebni recepti, samo je važno hraniti se isključivo mesnim namirnicama i izbegavati sve ostalo, pa čak i povrće i voće.

Nedostatak vitamina nadomešćuje se vitaminskim tabletama. Meso je dopušteno pripremati na sve načine (prženje, kuvanje, pečenje) sve dok se dodaju isključivo začini koji u sebi ne sadrže ugljenohidrate.

Cilj mršavljenja trebala bi dakle biti promena sastava telesnog tkiva uz gubitak masti i povećanje mišićne mase. Mišić je specifično teži (3 puta!), odnosno gušći od masnog tkiva, pa gubitak na vagi ne bi trebao biti merilo vašeg uspeha, nego gubitak u centimetrima.

DOZVOLJENE NAMIRNICE - sve vrste mesa i sve vrste riba.

PRIPREMA - kuvano, pečeno, na roštilju, sušeno. Dozvoljeni su svi začini osim ketčapa i senfa, odnosno onih koji sadrže ugljenohidrate. Namirnice se ne smeju pohovati.

ZABRANJENE NAMIRNICE - sve namirnice koje sadrže skrob, sve vrste mlečnih proizvoda, poslastice, grickalice.

DOZVOLJENI NAPITCI - mineralna voda, voda, crna kafa, čaj zaslađen veštačkim zasladjivačem.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Danijela 28.03.2011

  Ja sam dijetu držala vrlo strogo samo prvih mesec dana i tada sam skinula 4kg. Posle toga sam lagano vraćala ostale namirnice u ishranu (prvo voće i povrće, pa mlečne proizvode) i za naredna dva meseca skinula još 6kg.  Sada, 6 meseci nakon dijete, sam i dalje na istoj kilaži, a jedem sasvim normalno (uz male korekcije tipa integralni hleb umesto belog). Meni je uspelo, mada mislim da svaki organizam drugačije reaguje.


 2. Bratislav Jovičić 10.01.2011

  2002. godine, smršao sam ravno 20kg za manje od 60 dana, bez gladovanja. Jeo sam u neograničenim količinama apsolutno sve namirnice osim hleba i testa. Prvih 7 dana je veoma teško, u želucu je konstantna muka i teralo me je na povraćanje, mogao sam 24 sata neprekidno da jedem i samo se pojavljivala mučnina. Posle nedelju dana organizam se u potpunosti navikne i nemate bilo kakvih problema. Zaključio sam da je meso izuzetno lako svarljivo, nije problem unositi manju količinu šećera poput slatkiša, ali hleb i testo nikako. Probajte jedan obrok sa hlebom, a drugi bez hleba. Razlika je ogromna, jer hleb zauzima veliku zapreminu u želudcu, i veoma brzo zasiti. Dijeta nije teška, malo je skuplja, ali je potrebna jaka volja prvih 7 dana. Kasnije, organizam se u potpunosti navikne i jedite šta god dohvatite osim hleba, testa i preteranog unosa šećera.


 3. Mara 07.01.2011

  Ova dijeta ne bi trebalo da se drži više od nedelju dana! Nije zdravo, a za nedelju dana treba da počne da se topi salo usled nedostatka sećera, tj pretvara  se u sećer potreban organizmu, pa se svaki dan malo po malo uvode povrće, voće i žitarice.


 4. Acika 04.12.2009

  Dijeta je dobra, držim je svako leto. Prvih 2 nedelje nabacim još koje kilo i onda odjednom počne da se topi svo salo koje imam u sebi. Dijeta se drži sve dok se ne istope masti u telu, a kada se istope ona više ne deluje. Problem je što se kilogrami vrate posle mesec dana.


 5. Bojana Marinković 16.11.2009

  Ja imam problem sa kilažom. Kako mogu da izbacim slatko i da ne mislim na to?


 6. Neda 01.08.2009

  Htela bih da mi se  javi neko ko je probao više puta ovu dijetu, jer sam je držala prošle godine nepunih tri meseca i smršala sam 10 kg. Sad sam htela ponovo, ali umesto da smršam ja stojim na istoj kilaži već 2 nedelje. Da li ima efekta kad se ponovo drži ista dijeta ili mora neka nova, jer kako sam čula da organizam navikne na dijete, pa tako se brani.


 7. Danijela 29.07.2009

  Odlična dijeta.


 8. Aleksandra 15.07.2009

  Djelotvorna, ali smije se držati najviše 6 nedelja. Prosjek 4 nedelje.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde