Francuska dijeta bez dijete

Dijeta sa ugljenohidratima, sa malo kalorija, bez masnoća – zaboravite na sve njih i uživajte u francuskoj dijeti  uz ukusnu hranu. Francuskinje uživaju u raznolikim pecivima, zgražavaju se od pomisli na vežbanje u teretani i misle da je hrana jedan od najvećih užitaka u životu – i ne debljaju se! Ishrana na francuski način vam može pomoći u održavanju vitke linije i zdravlja.

Pripazite na veličinu porcija

usku dijetu možemo sažeti u jednu rečenicu : jedite male porcije visokokFrancvalitetne hrane češće. Veličina porcije je bitna za mršavljenje.

Razmišljajte o kvalitetu, ne o kvantitetu

Zašto je Francuzima dovoljno manje hrane? Razlika je u načinu na koji se odnose prema hrani i načinu ishrane, kaže dr. Will Clower autor knjige ''10 jednostavnih koraka do vitkosti''. Francuzi obožavaju hranu, ali na drugačiji način – dok mi uživanje mešamo sa povećanim unosom hrane, oni uživaju u njoj u pravom smislu reči: jedu polako, uzimajući dovoljno vremena za uživanje u svakom zalogaju.

Uživajte u ukusima

Francuzi svakodnevno opušteno jedu svoja tri obroka. Čak i “brzu hranu” jedu sporije. Prema istraživanju časopisa “Psychological Science” Parižani su u McDonaldsu u proseku proveli 22 minuta, dok su Amerikanci u Philadelphiji tamo proveli samo 14 minuta. Kao što žurimo u većini stvari i ishrana nam se značajno ubrzala.  Problem je u tome što brže konzumiranje hrane vodi povećanom unosu hrane. Potrebno je otprilike 15 minuta da mozak dobije informaciju od želuca da je sit, što znači da ćete uz sporije konzumiranje pre prestati jesti kad ste siti, a ne kad ste se prejeli.

Jednostavnije je jesti sporo kad je hrana ukusna, zato francuska dijeta promoviše sirovu hranu. Doručak je mali obrok: hleb, žitarice ili voćni jogurt i kafa. Ručak i večera su takođe mali obroci od mesa, povrća i nekog oblika skroba, uz malo punomasnog sira i kafe za kraj.  Glavne prehrambene namirnice u francuskoj dijeti su punomasni sir i jogurt, maslac, sveže voće i povrće (često prženo),  male porcije mesa (češće piletine i ribe nego crvenog mesa), vino i tamna čokolada.

Jedite u društvu

Bitan faktor francuske dijete je obedovanje u društvu za stolom, kaže dr. Clower. U nedavnom istraživanju sprovedenom u Francuskoj naučnici su otkrili da gotovo dve trećine Francuza svakodnevno jede kod kuće s porodicom. Na ručku s porodicom ili prijateljima više ćete pažnje posvetiti pričanju i sporije ćete jesti, pa ćete pre primetiti da ste siti. Kako bi i sami ovo isprobali, uvek večerajte u isto vreme i  isključite televiziju i računar. Večerate li sami, uživajte u obroku uz dobru knjigu ili lepu muziku – jedno i drugo će vam pomoći da se opustite.

Ostavite mesta za sledeće jelo

Francuzi obično imaju nekoliko jela u obroku – predjelo, glavno jelo, salatu, desert, sir i kafu. Ali ne prejedaju se – nemaju razlog za to jer znaju da dolazi sledeće jelo. Ako vam se ne da pripremati nekoliko jela, dr. Clower preporučuje da uzmete manju količinu hrane, s namerom da kasnije stavite još. Jedite polako i dajte vremena mozgu da oseti da ste siti. Ako vam ipak nije dovoljno, bez griže savesti uzmite još hrane, jer ste ionako tako zamislili obrok.

Istraživanja prihvatite sa rezervom

Uz nova istraživanja o kojima slušate i čitate svaki dan, primetićete da se priča o “dobroj” i “lošoj” hrani (to mogu biti jaja, mleko i mlečni proizvodi, čokolada ili ugljenohidrati). Francuzi ne mare previše za naučna istraživanja o hrani. Oni su svoje spoznaje o hrani prema tradiciji primili od svojih predaka. Budući da se ne boje “loše” hrane, neće je uskraćivati.

Uživajte u vinu, ali nemojte piti na prazan želudac

Crno vino, jedna od osnovnih namirnica francuske ishrane, ima izuzetno povoljan uticaj na zdravlje. Osim što je dobro za srce, pomaže u sprečavanju  bolesti desni. Lekari su sproveli istraživanje na 8.000 ljudi i otkrili da su oni koji su nekoliko puta nedeljno konzumirali jednu do dve čaše vina imali manju sklonost debljanju od onih koji nisu pili. Preterano konzumiranje alkohola nije pomoglo – kod onih koji su popili 4 ili više čaša alkohola, rizik od gojaznosti se povećao za 46%. Francuzi uživaju u malim količinama alkohola, kao i u malim količinama hrane. Ako zaželite čašu vina, prema francuskoj dijeti, obavezno je popijte uz obrok.

Radite ono što volite

Zaboravite znojenje u teretani – Francuzi ostaju u formi jednostavnim načinom života, koji ne uključuje sate provedene u prometnim gužvama. Umesto toga hodaju ili voze bicikl i tako stižu do željenog odredišta. Hodaju jer uživaju u tome, a ne zato jer je to nešto što moraju raditi kako bi bili u formi. Prema dr. Michelle Segar želja za mršavljenjem vam može pomoći da počnete vežbati, ali unutrašnji faktori često određuju da li ćete se nastaviti baviti s tom aktivnošću. Radite ono što volite: igrajte tenis, vozite bicikl ili plešite, a telo će vam biti u formi i zdravo.

Slatko za kraj

Francuska dijeta ostavlja mesta i za deserte poput punomasnog sira ili tamne čokolade. Dr. Clower predlaže da obrok završite sa komadićem jednog ili drugog- to naziva “jelo za kraj”. Hrana koju odaberete mora biti dobra, nešto što jako volite jesti. Ali uzmite malo te hrane i jedite je jako polako, uživajući što duže možete. Završavanje obroka sa desertom pomaže vam utoliti želju za nekom hranom, pa ćete imati manje potrebe za međuobrocima.

Pametno birajte međuobroke

U francuskoj dijeti nema mnogo međuobroka. Retki međuobroci se obično sastoje od hleba, sira, jogurta i svežeg voća. Kad ogladnite između obroka, odaberite svežu hranu. Jedite međuobroke polako i bez krivice. Za kraj, dr. Clower poručuje : “Samo nemojte preterivati u jelu.”

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Milica 03.11.2012

    Sjajan članak. Ja sam na ovaj način izgubila 18 kg, a nisam se suzdržavala od omiljene hrane. Preporuka svima.


  2. Aleksandra 05.05.2009

    Sjajan članak. Dijeta koja to nije. Ubrzava metabolizam, nema jo-jo efekta, jer nema odricanja. Sjajno! A cela filozofija je jedite češće, žvaćite duže i ne preskačite obroke.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde