Urodjene malformacije očnog kapka

Epicanthus je kongenitalna anomalija koja se pojavljuje obostrano u vidu uspravnih kožnih nabora koji pokrivaju unutrašnje uglove otvora kapaka. U toku razvoja ovi nabori mogu spontano da se izgube. Epikantus je nekad udružen sa urođenom ptozom (spuštenost gornjeg kapka).
Lečenje je hirurško.
 
 
 
Blepharophimosis predstavlja stanje pri kojem je otvor kapaka vodoravno skraćen. Javlja se kao urođena anomalija ili nastaje usled toga što se preko spoljašnjeg ugla otvora kapaka navukla koža, koja je obično izgubila svoju elastičnokt. Ovo se po pravilu dešava kod starijih osoba.
Lečenje je hirurško.
 
 
 
Ptoza očnog kapka je spuštenost gornjeg kapka, jer je aktivno podizanje kapka u većoj ili manjoj meri oslabljeno.
Urođena ptoza nastaje usled hipoplazije podizača gornjeg kapka ili vlakana okulomotornog nerva koji inerviše ovaj mišić. Nasleđuje se dominantno. Zahvaćena su češće oba oka.
Otvor kapaka je sužen. Kožni nabor na gornjoj ivici tarzusa je zbrisan. Rub gornjeg kapka pokriva delimično i predeo zenice. Bolesnici se trude da oslobode predeo zenice i donekle podignu kapak pomoću kontrakcija čeonog mišića, zato im je čelo naborano a glavu zabacuju.
Lečenje je operativno.
 
 
 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Jelena 12.05.2010

    Hvala na pruzenim informacijama! Samo ima malo podataka gde bi lecenje bilo najbolje (jer imam problem s levim kapkom) i sa kim razgovarati za dodatne informacije o istom!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde