Urodjene anomalije bubrega

Teška anomalija bubrega obično se ispoljava smanjenom količinom amnionske tečnosti, jer ova tečnost nastaje uglavnom iz urina fetusa. Smanjeno stvaranje urina zbog teške opstruktivne uropatije ili agenezije bubrega dovodi rano do oligohidramniona, koje se može precizno dijagnostiovati ultrazvučnim pregledom. Kada se ovaj poremećaj javi između 28. i 32. nedelje trudnoće-prisutna je hipoplazija pluća jer nedostatak amnionske tečnosti sprečava normalnu ekspanziju pluća. Pojava oligohidramniona pre 20. nedelje trudnoće ima lošu prognozu, sa smrtnim ishodom unutar nekoliko sati od rođenja, zbog hipoplazije pluća. Kada se oligohidramnion razvije posle 32. nedelje trudnoće, razvoj pluća je završen i plućna funkcija biće normalna.
Oba bubrega mogu se kontrolisati ultrazvučnim pregledoma posle 32. nedelje trudnoće. Bešika fetusa može se videti između 12. i 15. nedelje trudnoće, kada počinje aktivno lučenje urina.
 
 
Anomalije broja bubrega se odnose na nedostatak jednog ili oba bubrega, ređe prekobrojne bubrege. Unilateralna agenezija se relativno često dijagnostikuje ultrazvučnim pregledom. Ponekad ovaj pregled može da ne otkrije mali bubreg ako je smešten u maloj karlici. Dijagnoza se potvrđuje scintigrafijom bubrega. Agenezija oba bubrega je retka ali uvek smrtonosna anomalija. Novorođenčad sa ovom manom ne žive duže od dva tri dana. Prekobrojni bubrezi se sreću veoma retko.
 
Anomalije veličine bubrega mogu biti jednostrane ili obostrane. Hipoplazija bubrega je retko stanje u kome je bubreg mali, sa smanjneim brojem nefrona, ali histološki normalna. Prognoza je dobra ako postoji hipertrofija drugog bubrega. Obostrana hipoplazija bubrega ima lošu prognozu. Deca se rađaju sa izraženom insuficijencijom bubrega koja prouzrokuje smrt posle kratkog vremena.
 
Anomalije položaja bubrega (ektopije) mogu biti jednostrae ili obostrane.
Prosta ektopija se obično dijagnostikuje slučajno  pri ultrazvučnom pregledu; bubreg je u ilijačnoj jami ili duboko u karlici. Solitarni bubreg u karlici obično je praćen komplikacijama: hidronefrozom zbog opstrukcije u predelu ureteropijeličnog vrata i infekcijom.
 
Unakrsna ektopiija se sreće ređe, a bubrezi su obično spojeni tako što je ektopični bubreg smešten niže i medijalno od normalno položenog. Obično je prisutan vezikoureteralni refluks.
Potokovičast bubreg (ren arcuatus) je mana u kojoj su bubrezi spojeni donjim polom. Bubrežne karlice u ovoj anomaliji su uvek odvojene, a ureteri su normalni. Često je udružen sa drugim anomalijama. Ova mana je praćena razvojem hidronefroze i infekcijama bubrega.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Novakovic jovan 11.03.2023

  Zelim da znam dali ima problema kad se rodi beba sa jedan bubreg


 2. Ilonka 20.07.2022

  Dobar dan, imam 67 godina i utvrđeno mi je da imam male bubrege. Molim vas šta to znači? Pozdrav


 3. Selma 12.03.2010

  Da li je moguce ispitati zbog cega dolazi do ovakve anomalije fetusa?


 4. Tanja 10.06.2009

  Jako dobro napisano, samo moje je mišljenje da je dosta šturo, za ovako ozbiljna oboljenja.


 5. AMRA 17.04.2009

  Dobro je samo ste mogli još malo opširnije...


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde