Mikrocefalija

Mikrocefalija se prevodi kao “mala glava”. Mikrocefalija ukazuje da je obim glave deteta manji u odnosu na uzrast, pol, visinu, rasu i gestacijsku starost. Prisustvo mikrocefalije podrazumeva i postojanje malog mozga (mikroencefalija), jer je rast lobanje prvenstveno uslovljen rastom mozga.

Uzrok nastanka

Najčešći etiološki faktori mikrocefalije su:

 • infekcije (citomegalovirus, herpes simplex, rubella, varicella, coxackie, AIDS, toksoplazmoza, meninigtitis, sifilis)
 • hipoksija (hipoksično-ishemično encefalopatija, postreanimaciona mikrocefalija, intoksikacija CO-ugkljen monoksid, placentarna insuficijencija)
 • nasledne bolesti (kraniosinostoze, heredofamilijarna degenerativna oboljenja, neuronalna ceroidna lipofuscinoza, aminoacidurije)
 • hromozomske aberacije (Downov sindrom i ostale trizomije, delecije)
 • malformacije (microcephalia vera)
 • trauma (porođajna, akcidentalna u ranom uzrastu)
 • perinatalni metabolički poremećaji (hipoglikemija, hipotireoza, hipopituitarizam, hipoadrenokorticizam)
 • malnutricija
 • primena lekova (alkohol, antiepileptici, narkotici, citostatici)
 • prenatalna oboljenja majke

Klinička slika

Spektar neuroloških poremećaja je širok, kako kod primarnih tako i kod sekundarnih mikrocefalija. Poremećaji mogu da budu od decerebracije do lakih poremećaja fine motorike motorne koordinacije, od lake do teške mentalne subnormalnosti, od autističnog ponašanja do blagih hiperkinetskih stanja. Prognoze su različite kod dece koja imaju i one koja nemaju pridružene anomalije. U slučaju postojanja udruženih anomalija prognoza zavisi od težine tih anomalija.

Dijagnoza

Sprovode se ispitivanja za intrauterine infekcije, hromozomske aberacije, metabolička oboljenja, neuroradiološka ispitivanja (CT i NMR glave, otkrivanje kalcifikacija, razvojnih anomalija i poremećaja citoarhitektonike). Prenatalna ultrasonogfafska (ultrazvučna) dijagnoza mikrocefalije je od velikog značaja, ali je u većini slučajeva moguća tek u poslednjem trimestru.

Lečenje

Ovo oboljenje “mala glavica” ne može se tretirati ni još dok nije rođeno dete, kao ni posle porođaja. Leči se primarno oboljenje koje je dovelo do mikrocefalije, a ostalo je simptomatska terapija i zavisi od kliničke slike.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. jelena jankovic 20.11.2012

  Ja imam 32 godine pre 3 godine sam saznala da imam kalcijuma u mozgu radjen mi je skener i ustanovljeno da se siri na ostale delove mozga i u nalazu mi pise atrofija vernisa iamam cesto jake glavobolje probleme sa govorom. Gutanjem da li je to opasno i kakve su posledice i sta treba raditi dalje


 2. Dragana Vasić 10.08.2010

  Zensko dijete staro 6 mjeseci, prije mjesec dana joj je utvrdjena dijagnoza microcephalia. Na torch nalazu je pronadjen virus hsv i igg. Takodje je u pitanju i tezak porod od kog su se stvorile ciste na mozgu. Rast glave je 0, 5 cm mjesecno, tjelesna tezina i motorika za njen uzrast uredne po misljenju pedijatra, ali glava zaostaje za tijelom. Molim vas komentar. Unaprijed zahvalna majka


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde