Juvenilni ksantogranulom

Juvenilni ksantogranulom (xanthogranuloma juvenile) je benigna histiocitarna bolest nepoznate etiologije koja se karakteriše pojavom žućkastih infiltrata na koži i sluzokožama, nekada na očima, a vrlo retko i na unutrašnjim organima.

Klinička slika

Bolest može početi još na rođenju ili u prvim nedeljama života, ređe kasnije. Klinički promene se manifestuju u vidu žutih polukuglastih tumora veličine do 2 cm u prečniku. Promene su najčešće lokalizovane u predelu glave ( čelo, lice) i na spoljašnjim delovima ekstremiteta. Ređe se žućkasti infiltrati javljaju i u ustima, na očima (iris, uvea, cilijarno telo) i na unutrašnjim organima (pluća, jetra, slezina, srce). Nema subjektivnih smetnji.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda i histološkog nalaza.

Lečenje

Specifične terapije nema. U roku od 6 meseci do 3 godine promene se spontano povlače. Nekada se radi hirurška ekscizija većih promena.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. violeta 01.10.2010

    Dragi roditelji, bez panike, bar su nama tako rekli kada smo dobili ovu dijagnozu za cerkicu koja ima samo dve godinice. Strasno je gledati i boriti se sa necim sto ce proci samo od sebe. . . . Ali. . Sve prodje. . . Pa i ovi cvetici kako mi to zovemo da nasa tea to nebi dirala i pravila kraste koje su uzasne. . . . Samo hrabro napred i sve ce biti ok. . . .


  2. Olivera Blagojevic 07.05.2010

    Moj sin je sa 10 meseci zivota dobio prvi cvor koji je bio lokalizovan na gornjem delu cela a izgledao je kao veliki ujed komarca. Kako taj cvor nije prolazio duze vreme, a u medjuvremenu su pojavilo jos istih, povela sam ga kod koznog lekara. Na pregledu je receno da se najverovatnije radi o ksantogranulomu koji je trebalo potvrditi biopsijom. Biopsija je pokazala da se stvarno radi o toj promeni koja je, na srecu, bila benigna. Kada mu je radjena biopsija imao je 5-6 cvorova koji su bili lokalizovani na glavi, 3 cvora na licu i 1 iza uha. Kasnije, u periodu od nekih 2 do 3 meseca, na glavi mu se pojavilo jos 50-ak cvorova velicine zrna graska. Strasno za videti i osetiti pod rukom! Vodila sam ga kod mnogih koznih, drzavnih i privatnih lekara, i svi su mi rekli isto: u pitanju je ksantogranulom, kako je dosao tako ce i da prodje, bez terapije i posebnih tretmana lecenja. Nakon 4 godine sve se povuklo, koza je ravna ali su na odredjenim mestima ostali oziljci koji su prouzrokovali da dete nema kosu na tim delovima glave. Nista strasno, ono je bilo mnogo gore za videti. Mame i tate, ne sekirajte se! Prosla sam kroz pricu koja ima srecan kraj!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde