Atrezija i stenoza duodenuma

Kongenitalna opstrukcija duodenuma (dvanaestopalačno crevo) može biti parcijalna ili potpuna, a prema lokalizaciji u odnosu na ampulu Vateri, pre i posleampularna. Atrezija duodenuma se javlja u 1:10000 - 40000 novorođenčadi. Može biti uzrokovana membranom ili kompletnom obliteracijom lumena creva. Hidramnion se nalazi u 50%, a trisomija 21 u trećine bolesnika. Kongenitalna opstrukcija duodenuma je često praćena anularnim pankreasom, atrezijom jednjaka, malrotacijom creva i drugiom digestivnim i vandigestivnim anomalijama.

Klinička slika


Kompletna atrezija duodenuma ( potpuno odsustvo lumena) se prezentuje ubrzo po rođenju intezivnim bolovima u gornjoj polovini trbuha i upornim povraćanjem. U preampularnoj atreziji povraćani sadržaj nema prisustva žuči, dok je postampularni bilozan. Klinička simptomatologija u duodenalnoj stenozi je blaža nego u atreziji.

Dijagnoza

Radiografskim pregledom abdomena se konstatuje dupli mehur u projekciji želuca i proksimalnog segmenta duodenuma, uz istovremeno odsustvo gasova u distalnim delovima creva.

Lečenje

Hirurška korekcija se sastoji u duodeno - duodenalnoj ili duodeno-jejunalnoj anastomozi. U slučajevima sa duodenalnom membranom vrši se njena ekscizija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde