Ankiloglosija

Ankiloglosija je urođena, često nasledna anomalija jezika kod koje je frenulum linguae kratak, zadebljan ili neelastičan, što dovodi do smanjene pokretljivosti jezika. Ovo stanje može uticati na dojenje, oralnu higijenu i na razvitak govora.

Klinička slika

Zavisno od insercije frenuluma na jezik, odnosno za dno usne šupljine, ankiloglosiju delimo na blagu, umerenu i na jako izraženu. Deca sa zadebljanim frenulumom imaju u 75% slučajeva teškoće s dojenjem. Važnost slobodne pokretljivosti jezika tokom dojenja je jako velika. Dete ne može da isplazi jezik preko donje usne, a ponekad ni preko donje vilice. Usled nemogućnosti ispružanja jezika, na zadnjem delu tela jezika se stvara grba.

Jezik mora da prelazi preko desni donje vilice pre kontakta s dojkom kako bi dojku zaštitio. Jezik zatim uvlači bradavicu i areolu u usta i stvara svojevrsni "kanal" za podržavanje ovog dela dojke. Vrh jezika se tada diže i pritiska na mlečne kanaliće, iz kojih se mleko peristaltičkim pokretima jezika potiskuje prema bradavici. Zadnji deo jezika se odmiče i stvara negativni pritisak, koji isisava mleko u orofarinks. Ukoliko je protruzija i elevacija jezika ograničena, svrsishodno i bezbolno dojenje je gotovo nemoguće.

Dete sa ankiloglosijom može donekle da kompenzuje ovaj problem koristeći vilicu umesto jezika. Površnim zahvatom će zapravo gristi dojku i koristiti usne za njeno izmuzavanje, a to dovodi do skidanja s dojke, škljocanja i lošeg kontakta s dojkom. Posledice su višestruke:

Za majku: oštećene bradavice, bol, inhibiran refleks ispuštanja mleka, mastitis, apsces, smanjeno stvaranje mleka, umor, postporođajna depresija, rani prekid dojenja. Za dete: učestali prekidi u toku podoja, frustriranost deteta, dehidratacija i izgladnjivanje, žutica, iscrpljenost usled učestalog dojenja, zastoj u razvoju, otežan refleks gutanja i povećana opasnost od gušenja.

Kod starijeg deteta: otežan govor, loša oralna higijena,  smanjeno samopouzdanje, nemogućnost lizanja sladoleda, ljubljenja (francuski poljubac), deformiteti donjih zuba.

Dijagnoza   

Potrebno je obaviti detaljnu obradu pre postavljanja dijagnoze. Treba pregledati detetova usta, palpirati frenulum i posmatrati podoj.

Lečenje

Kada kod deteta sa ankiloglosijom postoje značajni problemi sa dojenjem, preporučuje se frenulotomija. To je jednostavan i siguran zahvat koji se može izvesti u ordinaciji. Do četvrtog meseca života nije potreban anestetik. Dete se odmah po zahvatu podoji, i u velikoj većini slučajeva (70%) trenutno se primećuje znatno poboljšanje. U 20% slučajeva do značajnog poboljšanja dolazi u roku od nedelju dana, a kod 10% poboljšanje se ne primenjuje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde