Vazomotorni rinitis

Vazomotorni rinitis predstavlja hiperreaktivnost sluzokože nosa na određene stimuluse, bez alergijskog uzroka. Verovatno alergija predstavlja jedan oblik vazomotornih promena.

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka je disbalans autonomne inervacije sluzokože nosa, posebno parasimpatikusa. Predisponirajući faktori su nasleđe, infekcija, konstitucija, emocionalni faktori, devijacija septuma, lekovi, promene vlažnosti i temperature, duvan, prašina, alkohol.

Klinička slika

U simptomatologiji je karakteristično kijanje, vodena, obilna sekrecija u napadima, slivanje sekreta niz ždrelo, opstrukcija nosa. Bolesnik se žali da mu je uvek jedna strana nosa zatvorena, obično ona na kojoj spava. Bolesnik upotrebi dnevno i po nekoliko maramica ili mu se sekret sliva pozadi kroz hoane i epifarinks, pa ga guta ili izbacuje kao ispljuvak. Izvestan broj bolesnika ima osećaj svraba na vrhu nosa, uvuli ili ždrelu. Glavobolja je često prisutna. Sluzokoža je hiperemična i hipertrofična, posebno prednji pol školjke, ponekad sa polipima.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda, pregleda sekreta, rendgenografije sinusa, kožnih proba.

Lečenje

Za lečenje je važno izbegavanje predisponirajućih faktora, a primenjuju se antihistaminici, antibiotici, lokalno kortikosteroidi, psihoterapija i hirurška terapija (kauterizacija i dr).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Stanko Mirkovic 14.03.2023

  Ja sam isto sa problemima, rhinitis vasomotorija mi je dijagnoza imam malu devijaciju koja mi ne smeta, mukotomija me je spasila pre 5 godine, sada ponovo radim istu operaciju nosa da bi došao ovoga puta sa ventilacijone cevčice u usima da bi istekom sav lepljiv sekret i gnoj koji se oseća do usima jer mi zapuštena eustahijeva tuba, od alergije upalu srednje uha imam vec godinu dana.


 2. Cvijeta savamovic 18.09.2022

  Snimila ct glave 3D snimak zuba sve se svodi na zadebljanje sluznice nosa ljevog maxilarnog sinusa imam te muke smrad iz nosa na gnoj tesko disem ta vrucina u glavi ukratko da poludis obisla dosta dk ORL samo sprejevi itd pitanje dal sluznica nosa treba da se ljeci ili mene ovi vozaju od vrata do vrata molim savjet preporuku iskusnog dk ORL hvala


 3. Bojan 12.05.2021

  Imam vec skoro 15 godina problem sa zapusenim nosom zbog udruzenih faktora (devijacija, alergije, upale sinusa, prehlade). Zbog zapusenog nosa, stradali su mi i krajnici zbog nocnog disanja na usta, vise ne smem gazirana pica da pijem. Ovaj poremecaj uopste nije naivan ako se ne resi na vreme.


 4. Igor 16.02.2012

  Koji antihistaminici, antibiotici se najcesce korste?


 5. Marinela 29.07.2010

  Imam ceste glavobolje. . . . I sve me zivo boli. . . A imam 16 god. . . . Jedem 1, 2x dnevno a dosta vezbam, pa mi u toku vezbanja bude lose odnosno bude mi muka i imam osecaj knedle u grlu. . . A ponekad me boli glava i stomak. . . Da li je to od toga sto jedem tako malo? Ali ja jednostavno nemam apetita. . . Ne jede mi se. . . . . Takodje me probada u predelu lopatica. . . . Ponekad me boli u predelu srca. . . . . Stomak ma sve. . . . Ne znam od cega je to. . . Da li to naidje zbog promene vremena. . . ? Ili. . . ?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde