Tuberkuloza uva

Ovo oboljenje predstavlja specifični zapaljenski proces srednjeg uva izazvan bacilom tuberkuloze.

Uzrok nastanka

Oboljenje je najčešće sekundarno, nastalo hematogenom diseminacijom iz drugih žarišta (pluća, kosti, limfni čvorovi).

Klinička slika

Primarna tuberkuloza srednjeg uva je retkost i nastaje tubusnim putem. Tuberkulozna srednjeg uva može da se javi u eksudacijskoj, proliferaciskoj ili mešovitoj formi. Za eksudacijsku formu karakteristična je obilna, gnojava sekrecija, nekroza kosti i stvaranje sekvestara. Pri proliferacijskoj formi, javljaju se najpre tuberkulozni infiltrati koji kazeifikuju i ostavljaju multiple perforacije. Katkad se ove perforacije međusobno stapaju i ostavljaju veliki defekt na bubnoj opni.

Za tuberkulozu srednjeg uva karakterističan je početak sa slabo izraženim simptomima. Simptomi bola i povišene telesne temperature su odsutni, a sekrecija je neznatna. Oboljenje skoro od početka uzima hroničan tok. U dece, bolest počinje kao banalni akutni otitis, ali bez naročito izraženog bola. Posle pojave perforacije dolazi do infekcije srednjeg uva nespecifičnom, bakterijskom florom. Na taj način banalna, nespecifična infekcija prikriva aspecifičnu tuberkuloznu infekciju. Bolesnik se žali na nagluvost koja je progresijska i može dostići visoki stepen. S razvojem granulacija sekret iz uva koji je gnojav i fetidan može postati i sangvinolentan. U slučajevima erozije krvnih sudova mogu nastupiti obilna krvavljenja iz uva.

Inspekcijom i palpacijom može se otkriti otok preaurikularnih i retroaurikularnih limfnih čvorova. Bubna opna je u početnom stadijumu bolesti hiperemična i posuta sitnim žućkastim čvorićima. Kolikvacijom ovih čvorića nastaju multiple perforacije. U bubnoj duplji su prisutne sivkaste granulacije i gnojavi sekret.

Tuberkulozni mastoiditis je karakterističan za dečiji uzrast. Infekcija počinje u mastoidnom nastavku bez kliničkih manifestacija na bubnoj opni.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, kliničkog pregleda, bakteriološke potvrde, radiografije (mastoiditis). Najsigurnija dijagnostička metoda je histološka analiza granulacija iz uva.

Lečenje

Primarno mesto u lečenju tuberkuloze srednjeg uva zauzimaju tuberkulostatici koji su kao i kod drugih lokalizacija tuberkuloznog procesa izmenili terapijske uspehe i prognozu oboljenja. Operativno lečenje se sastoji u radikalnoj trepanaciji temporalne kosti.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde