Tuberkuloza grkljana (laryngitis tuberculosa)

Tuberkuloza grkljana je pre upotrebe tuberkulostatika predstavljala ozbiljno i veoma teško oboljenje. Javljala se u 30% slučajeva plućne tuberkuloze. Danas se taj broj smanjio na 1-3%. Najčešće oboljevaju muškarci između 20. i 40. godine starosti.

Uzrok nastanka

Primarna tuberkukoza larinksa aerogenom infekcijom praktično ne postoji. Ona je skoro uvek sekundarna i nastaje inokulacijom infekcije iz sputuma, hematogenim ili veoma retkio limfogenim putem.

Klinička slika

Tuberculosis milliaris laryngis – danas je veoma retko, nastaje hematogenim putem. Karakteriše se miijarnim čvorićima koji kazeifikuju, te se kasnije konfluisanjem nekoliko čvorića stvaraju mali ulkusi na sluznici. Bolesnik ima bolove pri gutanju, visoko je febrilan i kašlje. Glas je promukao.

Laryngitis tuberculosa infiltrativa et ulcerosa – najčešća forma tuberkuloze grkljana. Najpre se javljaju submukozni infiltrati, koji ponekad liče na tumore (pseudotumori) čijim kazeifikovanjem nastaju ulceracije oko kojih se stvara granulacijsko tkivo. Proces može da zahvati samo jednu glasnicu ili da se razvija na celoj zadnjoj polovini larinksa. U odmaklom stadijumu ulceracijske forme tuberkuloze nastaje perihondritis i nekroza hrskavica. Prvi znaci bolesti su promuklost i kašalj, zatim bol pri gutanju. Ako je proces zahvatio veći deo larinksa, te postoji otok sluznice i perihondritis, dolazi do otežanog disanja.

Lupus laryngis – lupozne promene se obično nalaze najpre u nosu i ždrelu, a proces se zatim spušta u larinks i zahvata epiglotis i ariepiglotičke nabore. Lupus larinksa se u početku razvija skoro bez subjektivnih tegoba, koje se javljaju kasnije u vidu pečenja u grlu. Ako proces zahvati aritenoidne predele, nastaju smetnje pri gutanju.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, laringomikroskopije, biopsije i histološkog pregleda.

Lečenje

Lečenje svih formi tuberkuloze grkljana je posle primene tuberkulostatika postalo uspešno i sprovodi se u saradnji sa ftiziologom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde