Pseudokrup

Pseudokrup (laryngitis subglottica) je oblik akutnog laringitisa karakterističan za dečiji uzrast od 1. do 7. godine života.
 
 

Uzrok nastanka

Pseudokrup nastaje u slučajevima kada se bakterijska i virusna infekcija razvijaju na alergijskom terenu. Često se javlja u dece sa eskudacijskom dijatezom, a ta deca često imaju bronhijalnu astmu, vazomotorni rinitis ili neku drugu alergijsku manifestaciju.
 

Klinička slika

Promene su lokalizovane subglotično i izražavaju se edemom (otok), gde su disajni putevi najuži, pa je respiratorna insuficijencija izražena i brzo nastaje. Oboljenje počinje iznenada, najčešće noću. U toku noći se dete iznenada probudi sa otežanim disanjem, zbog čega je jako nemirno i uplašeno. Izražen je inspiracijski stridor, praćen kašljem koji liči na lavež psa.
Telesna temperatura je neznatno povišena, a opšte stanje nije poremećeno. Ako se disanje pogoršava javlja se cijanoza (modrilo) i uvlačenje epigastrijuma i juguluma. Ovi iznenadni simptomi traju obično nekoliko časova, a zatim se smiruju i ubrzo ponavljaju.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i ORL pregleda (direktna laringoskopija).
 

Lečenje

Primenjuju se visoke doze antibotika. U cilju brzog uklanjanja edema primenjuju se kortikosteroidi. Potrebno je da u prostoriji gde dete boravi vazduh bude čist, dovoljno zagrejan i vlažan. Daju se kalcijum i vitamin C, a primenjuje se i aerosol  sa efedrinom i adrenalinom. Intubacija ili traheotomija su retko potrebne, samo kod izrazite respiratorne insuficijencije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde