Povrede ždrela usled dejstva mehaničke sile

Povrede ždrela usled dejstva mehaničke sile se često dešavaju kod dece i kod povreda vatrenim oružjem.
 
 

Uzrok nastanka

Obično su to laceracije koje su posledica pada na neki tvrdi šiljasti predmet koji je dete držalo u ustima (olovka, štapić). Takođe, uzrok mogu biti strana tela ili penetrantne povrede vrata projektilima vatrenog oružja.
 

Klinička slika

Predilekciona mesta povrede su meko nepce i nepčani lukovi. Ako je sila jaka, a predmet šiljat, može se desiti da prođe kroz nepce u nazofarinks i da izazove i laceraciju sluznice nazofarinksa. U hipofarinksu laceracije sluznice najčešće izazivaju strana tela ili dejstvo oštre sile pri povredi vrata spolja. Simptomatologija zavisi od veličine povrede. Prisutno je manje ili veće krvavljenje, otežano, bolno gutanje kod povreda mezo i hipofarinksa, otežano disanje i krvavljenje na nos kod povrede nazofarinksa. Kod povrede hipofarinksa može se javiti i potkožni emfizem.

Povrede nastale projektilima mogu biti antero - posteriorne i lateralne. Antero - posteriorne se događaju obično kod samoubica i one su po poravilu smrtonosne. Kod lateralnih povreda mogu biti oštećeni veliki krvni sudovi vrata i povrede su uglavnom udružene sa povredama larinksa i traheje. Kod lakših povreda prisutno je krvavljenje, otežano disanje, disfagija (otežano gutanje), subkutani emfizem na vratu.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i objektivnog pregleda.
 

Lečenje

Neophodna je primarna obrada rane, obezbeđivanje disanja i zaustavljanje krvavljenja. Ako je rana plitka i povređena samo sluzokoža, ne mora se raditi ušivanje. Kod laceracije nepca potrebna je i primarna i definitivna sutura. Uz to se obavezno ordiniraju antibiotici zbog sprečavanja sekundarne infekcije i vrši se antitetanusna zaštita.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde