Povrede jezika

Povrede jezika mogu biti izolovane i zahvatiti samo jezik ili mogu biti udružene sa povredom okolnih struktura (obraz, vilice).

Uzrok nastanka

Povrede jezika mogu biti nanesene oštrim, šiljatim i tupim predmetima, vatrenim oružjem i hemijskim i fizičkim noksama. Vrlo često povrede nastaju zubima (ugriz ili posekotina karioznim zubom), kao i pri lekarskim manipulacijmama u usnoj duplji.

Klinička slika

Rane na jeziku mogu biti različitog obima, od malih, plitkih posekotina i uboda, do amputacije manjeg ili većeg dela jezika. Karakteristično je da rane jezika obilno krvare, tako da prilikom većih povreda, naročito kada su bolesnici u besvesnom stanju, postoji velika opasnost od opstrukcije disajnih puteva ili kasnijih komplikacija u vidu aspiracionih pneumonija. Kod strelnih povreda i pri dejstvu hemijskih i fizičkih noksi (kororzije i opekotine) uz sluznicu jezika može biti zahvaćena i sluznica usne duplje i ždrela.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i objektivnog pregleda.

Lečenje

Lečnje je hirurško i podrazumeva obradu rane i suturu. U cilju sprečavanja infekcije ordiniraju se antibiotici.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Marina 15.10.2023

  Krvari mi jezik, ne mogu da zaustavim krv.


 2. Vesna 17.12.2022

  Kod stomatologa mi je prilikom brušenja zuba povredjen jezik. Bolii me, tesko gutam i jedem. Sta da radim? Da li ce to proci samo? Ocajna sam


 3. Stefan 26.06.2022

  Ubo sam se bonbonom malo u jezik ide mi krv sta da radim ?


 4. Vesna 08.06.2022

  Poštovani imam povredu jezika nastala kod stomatologa verovatno je zakacio bušilicom boli me i jedva gutsm sta da radim


 5. Bojan 27.01.2022

  Poštovanje. Ima 4 dana kako sam se ujeo za jezik po sredini i to baš jako,krvario je nekih 2 sata. Sada mi je ostala rana koja se malo raširila,oteklina na mestu rane i beli se oko rane. Molim vas kažite mi šta bi trebao da radim ili sa čime da tretiram ranu? Hvala unapred.


 6. Milan 17.04.2015

  Postovani ujeo sam se za jezik prilicno jako. Imam ranu dubine recimo milimetar dva i duzina je tri cetiri. Blizu sredine jezika je. Mene sad zanima da li ce se ta rana zaceliti i spojiti jer je vec par dana kako od kad se to desilo a i dalje imam tu posekotinu i deluje mi kao da ce ostati taj raz. Razumem da vrvtno treba vise vremena jer je u pitanju jezik koji se stalno pomera, ali mi deluje kao da se te dve strane zalecile i da se nece spojiti vise i da ce mi ostati rez. Bilo bi najbolje ako bih mogao da posaljem sliku da vidite kako to izgleda. Hvala


 7. Vanja 07.11.2010

  Povredila sam jezik sa strana jakim ugrizom zuba. . . Skakala sam sa velike vidine i i ugrizla se jako za jezik. . . Pa bih zelela da mi kazete kako da to sto pre uklonim. . . Vise puta sam ispirala sa vodom ali nista ne vredi. . . !!!


 8. asmir 09.06.2010

  Postovani, imam problem sa jezikom vec odavno, mislim da mi je to vec od rodjenja ali nisam bas u to siguran, jezik mi je iseckan sa strana i imam liniju na sred jezika, pa vas molim ako znate da mi kazete kako se to leci. Unapred hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde