Povrede jezika

Povrede jezika mogu biti izolovane i zahvatiti samo jezik ili mogu biti udružene sa povredom okolnih struktura (obraz, vilice).

Uzrok nastanka

Povrede jezika mogu biti nanesene oštrim, šiljatim i tupim predmetima, vatrenim oružjem i hemijskim i fizičkim noksama. Vrlo često povrede nastaju zubima (ugriz ili posekotina karioznim zubom), kao i pri lekarskim manipulacijmama u usnoj duplji.

Klinička slika

Rane na jeziku mogu biti različitog obima, od malih, plitkih posekotina i uboda, do amputacije manjeg ili većeg dela jezika. Karakteristično je da rane jezika obilno krvare, tako da prilikom većih povreda, naročito kada su bolesnici u besvesnom stanju, postoji velika opasnost od opstrukcije disajnih puteva ili kasnijih komplikacija u vidu aspiracionih pneumonija. Kod strelnih povreda i pri dejstvu hemijskih i fizičkih noksi (kororzije i opekotine) uz sluznicu jezika može biti zahvaćena i sluznica usne duplje i ždrela.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i objektivnog pregleda.

Lečenje

Lečnje je hirurško i podrazumeva obradu rane i suturu. U cilju sprečavanja infekcije ordiniraju se antibiotici.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Milan 17.04.2015

    Postovani ujeo sam se za jezik prilicno jako. Imam ranu dubine recimo milimetar dva i duzina je tri cetiri. Blizu sredine jezika je. Mene sad zanima da li ce se ta rana zaceliti i spojiti jer je vec par dana kako od kad se to desilo a i dalje imam tu posekotinu i deluje mi kao da ce ostati taj raz. Razumem da vrvtno treba vise vremena jer je u pitanju jezik koji se stalno pomera, ali mi deluje kao da se te dve strane zalecile i da se nece spojiti vise i da ce mi ostati rez. Bilo bi najbolje ako bih mogao da posaljem sliku da vidite kako to izgleda. Hvala


  2. Vanja 07.11.2010

    Povredila sam jezik sa strana jakim ugrizom zuba. . . Skakala sam sa velike vidine i i ugrizla se jako za jezik. . . Pa bih zelela da mi kazete kako da to sto pre uklonim. . . Vise puta sam ispirala sa vodom ali nista ne vredi. . . !!!


  3. asmir 09.06.2010

    Postovani, imam problem sa jezikom vec odavno, mislim da mi je to vec od rodjenja ali nisam bas u to siguran, jezik mi je iseckan sa strana i imam liniju na sred jezika, pa vas molim ako znate da mi kazete kako se to leci. Unapred hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde