Prelom nosnih kostiju


Prelom nosnih kostiju (fractura ossium nasalium) najčešće nastaje dejstvom tupe sile, ređe penetrantnom povredom. Prelom nosnih kostiju često nastaje kod traume glave (tuča, saobraćajni traumatizam, profesionalno). Moguća je samo kontuzija sa pojavom hematoma na nosu ili oko očiju.
 
 
 

Klinička slika

Prelomi se dele na zatvorene, gde nema komunikacije fragmenata sa spoljašnjom sredinom, kao i na otvorene, gde postoji oštećenje mekih tkiva. U kliničkoj slici dominiraju deformitet, dislokacija koštane osnove, otok, hematom, krvarenje, opstrukcija nosa i bol. Pacijent oseti bol u momentu udara i javlja se krvavljenje iz nosa. Palpacijom nosne piramide se ustanovi mobilnost kosti i hrskavice, osećaju se krepitacije usled pomeranja frakturiranih delova kosti.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda (prednja rinoskopija), rendgenografije (profilni snimak nosnih kostiju).
 

Lečenje

Primenjuje se rana instrumentalna repozicija uz analgetike. Ordiniraju se antibiotici i antitetanusna zaštita kod otvorenih povreda. Potrebna je prednja tamponada nosa i fiksacija fragmenata kosti tokom 7 dana. Kasna repozicija nosnih kostiju se vrši u opštoj anesteziji, a rinoplastika kod razdvojenih fragmenata i starih deformiteta.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Blagica 02.01.2012

    Za koliko vremena se treba napraviti repozicija i da li svaka fratura treba repoziciju ili nekad to zaraste spontano, ako nema deformaciju?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde