Prelom nosnih kostiju

Prelom nosnih kostiju (fractura ossium nasalium) najčešće nastaje dejstvom tupe sile, ređe penetrantnom povredom. Prelom nosnih kostiju često nastaje kod traume glave (tuča, saobraćajni traumatizam, profesionalno). Moguća je samo kontuzija sa pojavom hematoma na nosu ili oko očiju.
 
 
 

Klinička slika

Prelomi se dele na zatvorene, gde nema komunikacije fragmenata sa spoljašnjom sredinom, kao i na otvorene, gde postoji oštećenje mekih tkiva. U kliničkoj slici dominiraju deformitet, dislokacija koštane osnove, otok, hematom, krvarenje, opstrukcija nosa i bol. Pacijent oseti bol u momentu udara i javlja se krvavljenje iz nosa. Palpacijom nosne piramide se ustanovi mobilnost kosti i hrskavice, osećaju se krepitacije usled pomeranja frakturiranih delova kosti.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda (prednja rinoskopija), rendgenografije (profilni snimak nosnih kostiju).
 

Lečenje

Primenjuje se rana instrumentalna repozicija uz analgetike. Ordiniraju se antibiotici i antitetanusna zaštita kod otvorenih povreda. Potrebna je prednja tamponada nosa i fiksacija fragmenata kosti tokom 7 dana. Kasna repozicija nosnih kostiju se vrši u opštoj anesteziji, a rinoplastika kod razdvojenih fragmenata i starih deformiteta.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Silva 11.10.2020

    Poštovani, Molili bi da nam objasnite DG: FRACTURA OSSIUM NASALIUM CUM DISLOCATIONEM, koju je navela na Nalazu specijalizantica na ORL Amb. osobi kojoj je jedini cilj bio osvetiti se nemoćnoj susjedi. Naime, ona je napala nedužnu susjedu i s poznanicima u bolnici nakon 8h po tobožnjem lomu nosa uspijeva dobiti nalaz specijalizantice, kojim optužuje pravu žrtvu., lažnim optužbama nakon dogovaranja s obitelji. Na nalazu Rtg snimke nosnih kostiju specijalista radiolog navodi: NA PRIKAZANIM KOŠTANIM DIJELOVIMA NE VIDI SE UVJERLJIVIH ZNAKOVA AKUTNE KOŠTANE TRAUME. Žalosno da se Policiji dostavlja očitovanje o dg. s nalaza i Predstojnik klinike spec. orl navodi da se radi o težoj tjelesnoj povredi. On ne traži uvid u nalaze, već je za njega važna evidencija. Obzirom da se slučaj dogodio u Hrvatskoj, nije nam moguće dobiti od Bolnice, Ministarstva zdravstva objašnjenje o navedenoj dg. kao i zašto nije potvrđena od specijaliste radiologa. Korumpirani liječnici ili nestručnjaci s lako pribavljenim Diplomama, stranačkim podobnostima ne odgovaraju na naše Upite. Nije nam jasno koliko osoba krvari, intenzitet bolova, jer nam je policajac kojega je moja prijateljica žrtva pozvala da prijavi nasilnicu rekao da je vidjeo nekoliko kapi krvi na torbi, kao i nekoliko u liftu, ali o nikakvom lomu nije nas upućivao. Malu plaću je dobro uvečao, tako da je u DORH-u izjavio i to pozvan u svojstvu svjedoka da na cijelom tijelu na sijedoj godpođi nije bilo nikakvih ozlijeda. Njemu je gosp. s sinom pokazala čupanu kosu, otiske na nosu od polomljenih naočala, tragove gušenja na vratu, ali ta istina nije plaćena. Gospođu su prijavili i podigli optužnicu temeljem namještenih nalaza kao i lažnih iskaza nasilnice. Korupcija u zdravstvu, policiji, sudstvu, odnosno svim Institucijama. Kriminalci su zaštićeni i prebogati! Bili bi Vam, mi prijatelji s gosp. veoma zahvalni, kada bi nam potvrdili naše sumnje i dokaze o namještenim nalazima. Mi smo,mišljenja kao i pojedini liječnici koje smo kontaktirali, da je najmjerodavniji nalaz Rtg snimke nosnih kostiju, koji ne potvrđuje navedenu dg...


  2. Marija 20.08.2020

    Kad je moguće uraditi ponovnu repoziciju frakture ossium nasalium pošto postoji deformitet i nakon manuelne repozicije nosnih kostiju? Nosna piramida je skoliotična u levo. Dete ima 16 godina.


  3. Blagica 02.01.2012

    Za koliko vremena se treba napraviti repozicija i da li svaka fratura treba repoziciju ili nekad to zaraste spontano, ako nema deformaciju?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde