Mukokele

Mukokele su cistične tvorevine, najčešće lokalizovane u frontalnim i etmoidalnim sinusima, a vrlo retko u sfenoidalnom i maksilarnom sinusu.

Uzrok nastanka

Po nekim autorima su mukokele embrionog porekla, a po drugima nastaju degenerativnim promenama jedne od žlezda sinusa. Većina smatra da su mukokele posledica zatvaranja izvodnih kanala sinusa usled traume, zapaljenja, malformacija i tumora.

Klinička slika

U mukokeli se nalazi bistra, žućkasta, malo lepljiva tečnost. Nakupljanjem sekreta mukokela raste vršeći pritisak na okolnu kost koja se istanjuje, pa čak i resorbuje. U početku mukokela frontalnog sinusa ne daje nikakve simptome. Svojim rastom, širi se kroz donji zid sinusa gde se javlja izbočenje, koje sa rastom prema orbiti prouzrokuje egzoftalmus ( protruzija očne jabučice) i lateropoziciju očne jabučice na dole. Pokretljivost očnih jabučica je očuvana.

Kod mukokele etmoidalnog sinusa tumefakt se javlja u unutrašnjem uglu oka i uz dugotrajni dakriocistitis nastaje lateropozicija bulbusa upolje. Kod retke lokalizacije mukokele u sfenoidalnom sinusu opisane su pojave atrofije vidnog živca, komplikacije od strane hipofize i egzoftalmus.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda, rendgenografijom paranazalnih šupljina.

Lečenje

Lečenje je isključivo hirurško. Manje mukokele se odstranjuju stavljanjem dobre drenaže u nosnu šupljinu. Veće mukokele se radikalno operišu uz obliteraciju sinusa.


Zakažite pregled popunjavanjem Kontakt forme ili pozivom na broj 063/687-460.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde