Oromaksilarne fistule

Oromaksilarne fistule predstavljaju otvor preko koga dolazi do komunikacije usne duplje sa maksilarnim sinusom, tako da je otvoren put infekciji iz usne duplje prema sluznici sinusa i konsekutivne pojave sinuzitisa.

Uzrok nastanka

Oromaksilarne fistule nastaju prilikom ekstrakcije 4. do 7. zuba gornje vilice. Ovo se naročito događa prilikom grublje intervencije, a pogotovo kada je kostna lamela između korena zuba i sinusa toliko tanka, da je nemoguće izvršiti ekstrakciju zuba a da ne dođe do utisnuća korena u lumen sinusa i pojave defekta. Do fistule može da dovede i povreda tvrdog nepca šiljatim predmetima. Prilikom prostrelnih povreda lica i maksile može doći do komunikacije sa usnom dupljom. Nekada posle operacije maksilarnog sinusa, ako ne zaraste operacijska rana u vestibulumu usta, može zaostati trajni otvor. Takođe, kod osteomijelitisa maksile ili malignih tumora dolazi do komunikacije sa usnom dupljom.

Klinička slika

Prisustvo oromaksilarne fistule praćeno je recidivantnim unilateralnim sinuzitisom, a najčšće je prisutna gnojna sekrecija kroz otvor fistule. Pri intenzivnom čišćenju nosa bolesnik se žali na bol u predelu fistule i prolaz vazduha u usnu duplju.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda, rendgenografije.

Lečenje

Lečenje je hirurško kada je fistula posledica ekstrakcije zuba, povreda ili posle operacija na sinusima. Fistula se zatvara plastičnim režnjevima sluznice iz njene okoline, uz istovremenu operaciju sinusa kako bi se omogućila drenaža obolelog sinusa. Ukoliko je fistula posledica osteomijelitisa ili prisustva malignog tumora, treba lečiti osnovno oboljenje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde