Adenoiditis acuta

Adenoiditis acuta predstavlja akutno gnojno zapaljenje limfnog tkiva smeštenog u nazofarinksu – farinksne tonzile (krajnik).

Uzrok nastanka

Nastaje najčešće kao posledica akutnih virusnih rinogenih infekcija na koje se brzo nadovezuje bakterijska infekcija izazvana pneumokokom, streptokokom ili hemofilusom.

Klinička slika

Oboljenje se najčešće javlja u odojčadi i male dece i nekada može da ima lakši tok razvijajući se pod slikom kijavice ili rinofaringitisa. Češće ima akutni tok praćen visokom temperaturom (do 40°C), groznicom, nekada i febrilnim konvulzijama.
Nos je zapušen, dete otežano diše, a sekrecija, koja je u početku sluzava, a zatim gnojna, sliva se u gustom mlazu niz zadnji zid farinksa. Dete kašlje zbog ascedentne infekcije donjih disajnih puteva, a nekada nastaje i otežano disanje i promukli kašalj zbog razvoja subglotičnog laringitisa. Skoro svaki adenoiditis je praćen reakcijom širenja zapaljenja na srednje uvo, pa je dete razdražljivo i plačno. Gutanjem sekreta nastaju i gastrointestinalne smetnje u vidu povraćanja i gubitka apetita. Propratni simptom je i cervikalna adenopatija (uvećane žlezde na vratu).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i objektivnog pregleda.

Lečenje

Primenjuju se antibiotici 7 - 10 dana i simptomatska terapija (antipiretici, kapi za nos).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde