Hematom ovojnice M. Rectus Abdominisa

Hematom u ovojnici m. rectus abdominisa se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Najčešći  etiološki faktori koji dovode do pojave  hematoma u ovojnicim. rectus abdominisa je trauma, bilo da se radi o tupim ili otvorenim povredama mišićne mase. Ređi uzroci mogu biti: primena antikoagulantne terapije, različita krvna oboljenja, infekcije, postoperativna stanja, trudnoća i dr.


Klinička slika

Klinička slika se karakteriše pojavom jakog bola, koji se progresivno pojačava. Često je prisutan spazam mišića na mestu hematoma. Ponekad je moguće i palpirati tumefakt u prednjem trbušnom zidu, u zavisnosti od intenziteta krvarenja. Vrlo često se ovo oboljenje zamenjuje nekim od akutnih intraabdminalnih stanja.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, obejktivnog pregleda, ultrazvuka i CT-a (kompjuterizovana tomografija).


Lečenje

Tretman zavisi od intenziteta krvarenja odnosno od veličine hematoma. U slučajevima manjih hematoma moguća je konzervativna terapija uz primenu  analgetika i mirovanja. Kod većih hematoma sa tendencijom daljeg širenja neophodna je hitna hirurška intervencija uz evakuaciju i drenažu hematoma, kao i zaustavljanje aktivnog krvarenja najčešće ligiranjem epigastričnih krvnih sudova.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde