Hronično zapaljenje suzne kesice

Hronično zapaljenje suzne kesice (hronični dakriocistitis, dacryocystitis chronica) je zapaljenje suzne kesice koje se nadovezuje na obliteraciju suzno - nosnog kanala.

Uzrok nastanka

Zbog obliteracije suzno - nosnog kanala dolazi do stagnacije bakterija u suznoj kesici koje razvijaju svoje patogene osobine dovodeći do zapaljenja sluzokože koja oblaže unutrašnju stranu suzne kesice.

Klinička slika

Spolja na koži se ne vide znaci zapaljenja, pošto je zapaljenjski proces u ovoj fazi lokalizovan na unutrašnje slojeve suzne kesice. Nastaje epifora ( suzenje oka) i nakupljanje gnoja u unutrašnjem uglu otvora kapaka, naročito ako se izvrši pritisak u predelu suzne kesice. Može da nastane i konjunktivitis na zahvaćenoj strani. Prilikom propiranja suznih puteva, tečnost ne prolazi u nos, već se vraća na otvore suznih tačkica pomešana sa purulentnim sekretom.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, oftalmološkog pregleda.

Lečenje

Lečenje je hirurško. Primena antibiotika nije uspešna. Najbolji efekat ima ona operacija koja teži da omogući oticanje suza u nos (dakrocistorinostomija) ili  se radi ekstirpacija suzne kesice.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Topčagić Velida 29.09.2009

    Nakon operacije tiroidne zlijezde, stalno mi suzi oko lijevo i malo se više otvorilo. Da li se to može riješiti operacijom i dajte mi adresu doktora koji to radi u BG. 


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde