Frontobazalna povreda

Frontobazalna ili frontoetmoidalna povreda (trauma frontobasalis) je ona povreda koja zahvata koren nosa, frontalnu zonu, etmoid i bazu lobanje.

Uzrok nastanka

Ove povrede nastaju najčešće u saobraćaju, ređe profesionalno i čine 70% svih preloma baze lobanje.

Klinička slika

Postoje otok mekih tkiva, potkožni hematomi u vidu naočara, a nekada i subduralni hematom. Nastaje i krvavljenje spolja i u ždrelo, anosmija ( gubitak čula mirisa), oštećenje vida, znaci kontuzije mozga. U težim slučajevima bolesnik je u šoku. Ako je povređena dura (ovojnica mozga), postoji likvoreja (isticanje likvora). Postoji opasnost od meningitisa zbog infekcije koja može da nastane odmah posle povrede ili kasnije, posle nekoliko meseci i da se ponavlja.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda i rendgenografije.

Lečenje

Terapijske mere su obezbeđivanje disajnih puteva, hemostaza, sprečavanje šoka i razvoja infekcije. Kada opšte stanje bolesnika to dozvoli, radi se hirurška terapija. Cilj operacijskog zahvata je sprečavanje prodiranja infekcije u endokranijum iz nosa i sinusa, kao i uspostavljanje integriteta povređenih sinusa. Pristup može biti endo- ili ekstrakranijalni (operacija po Ridlu, po Tatou i dr.).
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. N.K 01.08.2010

    Prilikom saobracajne nezgode covek je zadobio tri preloma na lobanji. . . . . Operacija je trajal 6 sati i sada se nalazi u komi. . . . . Tako reci klinicki je uspavan. . . . Nakon 10 dana doktori savetuju da ce se probuditi i tek onda ce moci reci o daljnem ozdravljenju. . . . . Koji riziko postoji od ostecenja lobanje tj. . . . Pucanja lobanje. . . . ?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde