Opstruktivna refluks nefropatija

Refluksna nefropatija se definiše ožiljnim promenama u bubregu tokom vezikouretralnog refluksa. Vezikouretralni refluks (VUR) je poremećaj nastao disfunkcijom vezikoureteralnog spoja. On je često udružen sa uroinfekcijom i stvaranjem ožiljaka u bubrežnom parenhimu.

VUR može biti primaran ili sekundaran. Primarni VUR je posledica kongenitalne anomalije vezikoureteralnog spoja gde zbog kratkog intravezikalnog segmenta, kompresija tokom mikcije je nedovoljna da spreči refluks urina u ureter. Sekundarni VUR  može da se javi kod dece sa intravezikalnom opstrukcijom ili neurogenom disfunkcijom mokraćne bešike.

Klinička slika

Refluksna nefropatija protiče u tri faze. Ona se u detinjstvu ispoljava simptomima urinarane infekcije, da bi se u jednom delu obolelih javili ožiljci u bubregu. Druga faza je asimptomatska, zbog lečenja ili hirurške intervencije. Bolesnici sa jednostranim ili bilateralnim ožiljavanjem mogu imato normalnu bubrežnu funkciju. Manji broj bolesnika, sa težim bilateralnim ožiljavanjem, pokazuje progredijentnu bolest, sa hipertenzijom i bubrežnom insuficijencijom.

Hipertenzija je kasna komplikacija, a može se razviti tek posle 20 godina. Refluksna nefropatija je najčešći pojedinačni uzrok terminalne bubrežne insuficijencije u dece. Hronična bubrežna insuficijencija razvija se u oko 10% bolesnika u kojih su u detinjstvu dijagnostikovane teške ožiljne promene. Terminalna bubrežna insuficijencija se razvije oko 21. godine.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu pregleda, laboratorijskih analiza, ultrazvuka, mikcione dinamske urografije.

Lečenje

Tok bolesti ne može biti izmenjen ni hirurškom korekcijom refluksa niti kontrolom infekcije i hipertenzije. Selektivna upotreba ACE inhibitora mogla bi da kontroliše krvni pritisak i da modifikuje hemodinamiku u cilju očuvanja bubrežne funkcuje. Terapija VUR-a podrazumeva lečenje i prevenciju urinarne infekcije, obzbeđivanje normalnog rasta bubrega, sprečavanje pojave novih ožiljaka i prevenciju bubrežne  insufincijencije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Gordana 03.06.2023

  Meni su sa 24 G otkrili ožiljke. Sada imam 55.Malo problema sa mokrenje i čestim urinarnim infekcijama. Sve ostalo ok.


 2. Danijel 24.10.2019

  Pozdrav, Tanja i Danijela. Kako ste prošle sa vur-om i ožiljcima? Imam isti problem sa bebom od 6 meseci. 


 3. Tanja 04.10.2010

  Pre mesec dana su mojoj devojcici pronasli oziljke na bubrezima. Doktorka kaze da je to od infekcije koju je imala sa godinu dana a sada ima devet. Pre dve godine nije bilo nista a sada se pojavilo. Sta je tu je, ali se plasim sta na dalje. Sta ce biti kad ona bude imala 30god. Da li ce bubrezi raditi normalno, posto su sada oslabljeni u nekim delovima. Niko mi nista ne kaze konkretno, a ja bih sve da znam o tome. Plasim se.


 4. danijela blagojevic 17.11.2009

  Moja devojcica ima vur u aktu punjenja vidi $e vur prvo de$no a zati i levo koji u aktu prera$ta u vur ii b$tepena de$no a levo i $tepen hvala vam na informacijama o vur. Da li je to mnogo opa$no i da li $e moze izleciti


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde