Inkontinencija


Ako imate iznenadnu potrebu za mokrenjem koju ne možete da kontrolišete, tada se kod vas verovatno radi o urinarnoj urgentnoj inkontinenciji. Za ovaj poremećaj okrivljuje se laka infekcija mokraćnih kanala. 

Ako samo malo gubite kontrolu, i to onda kada kašljete, kijate, smejete se ili kada podižete teret, tada imate stres inkontinenciju. Ova inkontinencija je prouzrokovana slabljenjem mišića karličnog dna koji podupiru mokraćnu bešiku i zatvaraju uretru. Ti mišići se mogu povrediti tokom porođaja, prerastegnuti usled preterane gojaznosti, ili promeniti procesom starenja.

Uzrok nastanka

Inkontinencija može biti prouzrokovana nekim neurološkim poremećajem ili bolešću, kao što je Alchajmerova.

Simptomi i znaci


  • Nevoljno mokrenje
  • Male količine mokraće izlaze na pritisak, kod kijanja i kašljanja
Ako lekar pretpostavlja da postoji infekcija, savetovaće Vam da se uradi mikrobiološki pregled mokraće. Kada u uzorku mokraće nema mikroba, sprovode se dalja ispitivanja ovoga poremećaja, koji je veoma neprijatan, ali nije opasan po život.Lečenje

Medikamenti. Infekcija bešike leči se antibioticima. Ponekada vaginalno aplikovanje kreme sa estrogenima pojačava funkciju mišića karličnog dna, čime se smanjuje ili u potpunosti otklanja urinarna inkontinencija. Hirurško lečenje. Kod stres inkontinencije mišići karličnog dna mogu se hirurškim putem pojačati. Lekar će Vam možda savetovati nošenje pesara (uložak kružnog oblika napravljen od specijalne plastike koji se namešta na sam svod vagine, oko grliča, i podupire organe male karlice). Jačanje mišića karličnog dna može se sprovesti i vežbanjem.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde