Ureaplasma urealytocum

Ureaplasma urealytocum spada u Mycoplasme. To su najsitniji živi ćelijski mikroorganizmi (0,2-0,3 mikrona) koji se karakterišu nedostatkom ćelijskog zida (po tome su slični virusima). Uslovno su patogene bakterije, s obzirom da ulaze u sastav normalne flore donjeg genitalnog trakta žene.

Ekstremnni polimorfizam je jedna od njihovih morfoloških karakteristika. Njihov oblik može biti bacilaran, sferičan ili filamentozan. Mogu se javiti u zvezdastoj ili prstenastoj formi, kao i u vidu razgranatih štapića. Sve mikoplazme su asporogene, imaju sposobnost inkapsulacije i većinom su nepokretne. Jedna od najznačajnijih odlika im je mnoštvo antigenskih serotipova (odlikuju se antigenskom različitošću), što uspostavljanje trajnog imuniteta čini praktično nemogućim. Zbog toga su ponovljene infekcije mikrobima iz ove grupe veoma česta pojava.

Put prenošenja

Ureaplazma je mikroorganizam koji se može dobiti polnim putem, ali i intimnim kontaktom sa zaraženim telesnim sekretima ili predmetima koji su kontaminirani ćelijama i sekretima urogenitalnih izlučevina (peškiri, rublje, posteljina). Može se dobiti u saunama, na bazenima, solarijumima, kozmetičkim salonima, pa i ordinacijama, i svuda gde higijenske prilike nisu baš ''sjajne''.

Patološki (medicnski) značaj

Infekcija ureaplasma urealyticum prolazi najčešće slikom uretritisa. Ukoliko se radi o asimptomatskim infekcijama, kod kojih je neznatno pojačan vaginalni sekret , ureaplazma se najčešće dokazuje iz brisa vagine, dok se retko nalazi u brisu grlića materice ili uretre. Suprotno gotovo saprofitnom ponašanju u vagini i delimično grliću materice, naseljavanje same materične šupljine, jajovoda, odnosno širenje infekcije u malu karlicu oslikava puni patogeni značaj.

Simptomi koji se pri tome javljaju su nespecifični, a obuhvataju bolove ili napetost u donjem delu stomaka, pojačani vaginalni sekret, bolove prlikom polnog odnosa i sl. Mogu se javiti mučnina i povraćanje, povišena telesna temperatura, nepravilna krvarenja, kao i smetnje prilikom mokrenja ( pečenje i učestalo mokrenje). Izgleda da je kod žena patogenija Mycoplasma hominis, dok kod muškaraca više problema izaziva Ureaplasma urealyticum. Kod muškaraca se simptomi javljaju ubrzo nakon infekcije - pojačan nagomilani sekret žućkaste boje, odnosno serozna i sluzava sekrecija iz uretre, gnojni iscedak iz penisa i crvenilo.

Mikrobiološka dijagnostika

Dijagnoza se postavlja na osnovu izolacije uzročnika iz brisa grlića materice i/ili uretre u odgovarajućim kulturama ili detekcijom antitela (serološka dijagnostika). Danas se koristi "Mycofast" metoda za brzu dijagnostiku i predstavlja modifikovanu tehniku izolacije na tečnim podlogama.

Lečenje

Lekovi izbora su tetraciklini (Doxycyclin) kroz 10 - 14 dana, a  delotvoran je i eritromycin. Dok se terapija ne završi, potrebna je apstinencija od seksualnih odnosa, inače postoji rizik od reinfekcije Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran način kako da izbegne ovu vrstu polno prenosive bolesti. Sve što narušava pH vagine i bakterijsku ravnotežu vagine može dovesti do infekcije. Izbegati hemijske iritanse, šampone, tampone i sl.

Ukoliko imate simptome infekcije potrebno je da zakažete pregled kod ginekologa ili urologa:

 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Mini 29.03.2021

  Imam ureaplazmu, pijem terapiju vec 20-etak Dana.. kakve resultate mogu da ocekivam kada budem Isla da uradimo Novi Bros ureaplazmu.. koliko se vremenski Leci uglavnom ja i partner nemamo uopste odnose, hvala


 2. zabrinuta 08.11.2014

  Sa deckom sam pola godine, njemu je sad u brisu pronadjena ureaplazma, ja sam pre mesec dana radila iste briseve i bili su negativni. Doktor mu je rekao da se kod zena ne vidi ova bakterija uvek u brisu, da li je to tacno? Da napomenem da pijem kontracepciju, da li to mozda utice na rezultate?


 3. Besna na doktore!!!!! 18.02.2011

  Ps. . Imamo redovne odnose mesecima i nisam zarazena?


 4. besna na doktore!!! 18.02.2011

  Nije mi jasno samo jedno. . Dobro ste napisali svo objasnjenje sto se tice bakterije, , , da li je moguce da nekome daju dijagnozu ove bakterije a da nema apsolutno ni jedan simptom ovde naveden? Razumem da se trebaju oba partnera leciti u isto vreme. . Ali ako jedan partner nije zarazen? Kako onda stati na kraj ove bakterije? S time da se moj partner leci 7 meseci a 24 sata je samnom pa da neko i pomisli da je mozda od druge osobe ovo dobio?!!


 5. izlecena 14.11.2009

  Lecenje traje dugo jer je vrio uporna bakterija! Pila sam antibiotike prema antibiogramu puna 3 meseca, bukvalno se otrovala i napokon izlecila a uz sve to vreme bez sexa. Zato naroce - prezervativ je zakon!!!!!!!!!


 6. nenad 04.09.2009

  Dovicin 10-15 dana, sat vremena pre jela ili dva sata posle jela i to bez mlecnih proizvoda. Slovenacka tj. nemacka verzija dovicina je vibromicin i on je jos efikasniji i sigurniji. Svi drugi antibiotici na nas nisu imali efekta. Izbegavati unosenje tablete na potpuno prazan zeludac jer se u tom slucaju izuzetno tesko podnosi terapija. Za vreme terapije prilikom odnosa potrebna je zastita jer moze doci do ping-pong efekta sto se desavalo meni i supruzi pa smo morali sve ispocetka. Napominjem da se mora biti potpuno disciplinovan prilikom koriscenja terapije jer se ove bakterije ne eliminisu tako jednostavno. Prenosi se seksualnim putem ali i putem sekreta iz vagine. Izlecenje je potpuno, samo treba biti disciplinovan prilikom uzimanja terapije. Obavezno se lece oba partnera istovremeno!


 7. NERMINA 22.04.2009

  Trudna sam i imam bakteriju ureaplazmu zbog koje sam vec imala prs infekcijom dr su mi predlozili da radim aminosintezu na koju sam pristala i koja je uredno prosla sto se tice mene ali plodova voda je imala infekciju jaku i puno bakterija koju su dr sanirali antibioticima bojala sam se da mi nece prekinuti trudnocu jer vec mije 23 nedjelja interesuje me koliko je ona opasna po trudnocu i dali ce biti sve ok nalaz aminosinteze sam dobila i uredan je sto me i to brine kako ako je infekt postojao nosim zdravog djecaka a juce mi na u. Zvuku rekli da mije djevojcica neznam vise sta misliti bitno mije daje beba zdrava ali dr mi ulijevaju lazna nade dali amino moze da pokaze rezultate da je sve u redu vjerovala sam sve ali sada posto su mi rekli na u. Zvuku dami je djevojcica neznam sta da dalje mislim bojim se ako su mogli pogresiti spol da tako mogu i neku anomaliju interesuje me dali je amino sigurna sto se tice spola i anomalija i koliko zahvalna u nared i puno zabrinuta nerka hvala na odg ali volela bi da budete diskretni i iskreni hvala jos jednom


 8. Djole 26.03.2009

  Baš sam zadovoljan Vašim objašnjenjem za ovu bakteriju, ali me interesuje da li je dozvoljen oralni sex (bez kondoma) tokom lečenja od ureaplazme?
  Unapred hvala!


 9. Radoznala G. 28.06.2008

  Prvo ste rekli da se retko nalazi u grliću materice, već je ima više u vagini, a posle ste rekli da se izoluje iz grlica materice


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde