Čarg - Štrausov (Churg Strauss) sindrom

Čarg - Štrausov sindrom (Churg Strauss) ili alergijska granulomatoza je veoma redak oblik vaskulitisa. U ovom oboljenju postoje znaci vaskulitisa na koži i unutrašnjim organima, udruženi sa astmom i povećanim brojem jedne vrste belih krvnih ćelija koje se zovu eozinofili.

Uzrok nastanka

Kao i kod drugih vaskulitisa bolest najverovatnije izaziva veći broj različitih činilaca. Veruje se da neki nasledni faktori (geni), infekcija ili drugi činioci iz spoljne sredine mogu imati značajnog udela u nastanku bolesti.

Klinička slika

Ovaj sindrom se javlja kod starijih muškaraca, obično nakon dugogodišnje astme i sa porodičnom atopijskom predispozicijom.

Oboljenje se ispoljava visokom temperaturom i telesnim propadanjem nakon prodromalne faze sa alergijskom rinitisom. U drugoj fazi bolesti, pojavljuju se eozinofilni infiltrati plućnog tkiva, uz eozinofiliju u perifernoj krvi i sa slikom poliarteritisa ( zapaljenje više zglobova) u sledstvenoj fazi vaskulitisa i sa napadima bronhijalne astme. Tada u kliničkoj slici dominiraju kožne lezije, uz pojavu purpure ( crvenilo kože u vidu tačkastih krvarenja ili većih podliva), pojava gastrointestinalna krvarenja i abdominalnog bola, kongestivna srčana insuficijencija usled nodularnog perikarditisa, endotelijalna fibroza i eozinofilni infiltrati, kao i znaci zahvatanja bubrega usled fokalnog nekrotizirajućeg glomerulonefritisa. U oko 60% bolesnika javljaju se zglobne promene, a može biti prisutna mono - ili polineuropatija, abnormalnost paranazalnih sinusa i pojava plućnih infiltrata.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih nalaza (povećanje eozinofila i nivoa imunoglobulina E), histološkog nalaza bioptičkog uzorka kože ili pluća.

Lečenje

Primenjuju se glikokortikoidi, a po potrebi se uvode i citotksični lekovi. Značajna je i primena simptomatskih lekova: antihipertenziva, kardiotonika i antibiotika.


Lekari kod kojih možete zakazati pregled:

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Ranka Živković 14.01.2023

  Imam charg strausov sindrom i tešku parezu oba stopala. Da li ima neko sa sličnim problemom. Hvala


 2. Dajana 18.01.2021

  Postovani, da li ima neko da se javi da mi da neke savete.


 3. Ljiljana Bodolo 19.10.2020

  Molim Sany da mi se javi, u vezi churg strausa


 4. Sany 25.05.2016

  Imam churg strauss sindrom od 18 godine. Imam sada 42. Možete mi se javiti, ako imate isti problem.


 5. momir tokanovic 04.05.2015

  Pozdrav dali ima neko sa charg straus sindromom da razmenimo iskustva


 6. Jovanovic Aleksandar 15.02.2013

  Dali je ova bolest izleciva jel ja imam owu bolest wec 3. God sy churg strauss mlim was pozz


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde