Postoji mišljenje da je majčinstvo urođeno, ali da li je zaista tako?

Razlika između baby blues-a, tj. post partalnog tugovanja i post porođajne depresije leži pre svega u periodu kada se pojavljuju i koliko traju. Prvo stanje karakteristično je za prve dve nedelje nakon porođaja. Počinje između trećeg i petog dana nakon porođaja i predstavlja uobičajeni rezultat hormonalnog disbalansa. Post porođajna depresija je mnogo ozbiljnije stanje koje može nastati od treće nedelje nakon porođaja i kasnije i zahteva stručnu intervenciju. „Podaci govore da do 80 odsto žena prolazi kroz „baby blues“, dok čak i do 10 odsto očeva prolazi kroz određenu reakciju, od kojih neka može biti depresivna i to češće kod onih čije partnerke prolaze kroz post porođajnu depresiju“, izneo je dr Oliver Vidojević, psihijatar Instituta za mentalno zdravlje na panelu „Emocionalni izazovi prvih dana roditeljstva o kojima se malo priča“.

„Postoji mišljenje da se majke rađaju, međutim nauka govori da se majčinstvo razvija vremenom i to je važno reći mamama. Osim toga, vrlo često fokus nakon porođaja je na bebu, i većina zaboravi da pita mamu kako je,“ rekla je dr Mirjana Mićović, pedijatar Doma zdravlja Stari Grad i dodala da „roditelji treba da budu otvoreni za savete koji dolaze iz okoline, ali da ih filtriraju u skladu sa svojim uverenjima i izgrade svoj stil roditeljstva koji odgovora njima i njihovom detetu.“

Šest nedelja nakon porođaja, ili babinje, je period u okviru koga se telo žene polako stabilizuje. „Veoma je važno da majke u tom periodu ne budu prestroge prema sebi i daju, i sebi i svom telu, dovoljno vremena da se oporavi. U tom periodu oslonac u partneru igra veliku ulogu. Sve bude mnogo lakše kada su mama i tata tim. Patronažne sestru su tu da saslušaju, podrže i ujedine porodicu“, navela Olivera Damnjanović, patronažna sestra Doma zdravlja Stari Grad.

„Iskustvo posle rođenja svakog deteta je bilo potpuno drugačije i izazov za sebe. Nakon rođenja trećeg deteta imala sam najveći emocionalni izazov, ali sam istovremeno bila i smirenija, jer sam imala prethodno iskustvo i bila sam mnogo informisanija o tome šta mi se dešava.“, rekla je Bojana Barović, javna ličnost i majka troje dece. „Za očeve je najvažnije da u prvim danima ne traže logiku u ponašanju svoje partnerke i da kada pomisle da je njima teško, budu sigurni da je njihovoj partnerki mnogo teže. Biće situacija u kojima bilo što uradite nije dovoljno dobro, ali to sve brzo prođe“, rekao je Nikola Rokvić, pevač i otac troje dece.