Koliko je spirala pouzdana

Ako iz nekog razloga ne možete da koristite kondom ili kontraceptivne tablete, a u monogamnoj ste vezi, spirala će vam pružiti prilično pouzdanu zaštitu od neželjene trudnoće.

Pre stavljanja spirale, potrebno je da odete kod ginekologa na kontrolni pregled koji će uključiti i uzimanje briseva čiji će rezultati pokazati da li je sve u redu sa grlićem materice (Papanikolau test) i da li slučajno ima nekih infekcija u vagini i grliću kroz koji se postavlja spirala (vaginalni bris).

Postoje spirale sa metalima (bakar, srebro, zlato) i spirala sa hormonom progesteronom, koja smanjuje obim menstrualnog krvarenja, tako da se naročito preporučuje ženama sa obilnim krvarenjima i pacijentkinjama koje imaju miome (dobroćudne izraštaje mišićnog tkiva materice).

Spirale u materici mogu da stoje između tri i pet godina, a kod ginekologa treba ići na kontrole jednom godišnje, kao i ako se pojača količina ili promeni izgled vaginalnog sekreta, da bi se predupredila infekcija.

Stavljanje spirale, kao i njeno vađenje obavlja ginekolog i ono je skoro potpuno bezbolno, a u slučaju promene partnera neophodna je upotreba kondoma jer spirala ne štiti od polno prenosivih bolesti.

Spirala je pouzdan metod sprečavanja neželjene trudnoće, stopa neuspeha je 0,1 do dve trudnoće na 100 žena, a efikasnost ove metode ne zavisi od korisnice, navodi se u brošuri "Kontracepcija - zaštita od neželjene trudnoće" Ministarstva zdravlja Republike Srbije.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. sanja 31.10.2012

  Volela bih da znam koliko je pouzdana?


 2. anonimna 27.03.2011

  Što više zaštite, to manje abortusa.


 3. vesna 30.05.2010

  Ja imam 25 godina, nisam imala abortuse, nemam ni dece. Imam momka i rešili smo da se opustimo i stavim spiralu. Užasno sam prošla, bolelo me je puno, pala sam u nesvest kada sam ustala sa stola, odjednom sam skroz izgubila svu snagu, preznojavala sam se, treslo mi se celo telo, mučnina, vrtoglavica i  tako dalje. To mi je trajalo otprilike 40 min. Krvarila sam dugo, po malo. Sada je prošlo 2 nedelje kako sam je stavila i prokrvarim skoro svaki dan po malo, desi se čak da ne mogu da podnesem seks nikako, a sledećeg dana bez problema i bola. Tada nisam krvarila, ali čim nešto malo više radim ili podignem nešto teško, bolje reći od napora ja prokrvarim. Je li to normalno kako sam ja prošla?


 4. ana 22.11.2009

  Ma više nemam pojma! Sve mi se zavrtilo od komentara. Imam 33 godine i troje djece koje sam rodila u 4 godine s time da mi se treća trudnoća dogodila dok mi je drugoj bebi bilo 6 mjeseci, a čuvali smo se prirodnom metodom. Od prije tri mjeseca imam običnu spiralu, sve je super, ali ja se bojim da ću opet biti trudna!


 5. ananas 17.09.2009

  Spirala je abortivno sredstvo zato što ne dopušta implantaciju već začetog zametka u maternicu nakon čega isti taj zametak propada, odnosno odumire. Slično djelovanje ima i pilula za dan poslije, a ponekad čak i obična kontracepcijska pilula...


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde