Gojaznost povećava rizik od raka dojke

Žene koje se znatnije ugoje u bilo kojoj fazi odraslog života izložene su većem riziku obolevanja od raka dojke zbog toga što se hormon estrogen akumulira u novostečenom salu i utiče na nastanak tumora, upozoravaju stručnjaci sa američkog Naciolnalnog instituta za rak.

Oni su ustanovili da žene koje kao odrasle steknu višak kilograma ili postanu gojazne 1,4 puta češće obolevaju od te vrste raka od onih koje su u zrelom dobu održavale stabilnu težinu, izveštava Rojters. Studijom je bilo obuhvaćeno blizu 100.000 Amerikanki koje su prijavljivale svoju težinu sa 18, 35, 50 godina i kasnije.

Gojaznost presudna

Tokom istraživanja ispitanice su se u proseku ugojile za 15,6 kg, a samo je osam odsto njih održalo devojačku kilažu. Kod 2.111 praćenih žena u nekom trenutku se razvio rak dojke, s tim što su njegove žrtve osetno češće bile one koje su imale višak kilograma ili bile gojazne već na početku studije, kao i one koje su se kasnije u većoj meri gojile. Američki stručnjaci, na čelu sa Đoung Anom, naglašavaju da je teško predvideti kad će nagomilani estrogen početi da izaziva negativne posledice i da tu postoje razlike od žene do žene.

Menopauza i rizik

Pokazalo se, na primer, da je gojenje manje rizičan faktor kod onih žena kod kojih je menstruacija počela u relativno ranom dobu ili koje su u menopauzi, ili posle nje, prošle kroz terapiju nadoknađivanja hormona. To se objašnjava činjenicom da se organizam ovih žena prilagodio većoj koncentraciji estrogena. Nisu potvrđeni nalazi nekih ranijih studija da su žene koje su u odraslom dobu slabile izložene manjem riziku obolevanja od raka dojke. Takođe se iz zaključaka ove studije ne može jasno zaključiti ni da li i skromno povećanje kilaže u odraslom dobu povećava rizik od pomenute vrste raka. Ovom studijom se naglašava da je opasno gomilanje kilograma kod žena u bilo kojoj fazi zrelog života, a neke ranije navode na zaključak da je ipak najopasnije gojenje posle menopauze, kad jajnici prestaju da proizvode estrogen, a ćelije masti postaju primarni izvor tog hormona.

Saznajte više o raku dojke.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde