Dugoročna upotreba estrogen terapije povećava rizik od raka dojki: Studija


Nekoliko nedelja nakon što je studija ukazala da žene koje koriste čisto estrogensku hormonsku terapiju za tretman menopause imaju manju verovatnoću da obole od raka dojki, jedno drugo, mnogo veće istraživanje je pokazalo da ukoliko se čisto estrogenska terapija uzima više od 10 godina, to povećava dugoročni rizik od raka dojki.

Nova studija je bila finansirana od Nacionalnog Instituta za Kancer, koji je deo SAD-ovog Nacionalnog Instituta Zdravlja, dok je prva delimično bila finansirana od Vijeta, proizvođača lekova na bazi čistog estrogena.

Naučnici su ocenili podatke iz studije „Nurse’s Health“ koi su prikupljeni u periodu od 1980-te do 2008-e. Žene koje su učestvovale u studiji bile su starosti između 30 i 55 godina u 1976-oj godini. Opšti rezultati su pokazali da je rizik od raka dojki bio 88% veći kod žena koje su koristile estrogen plus progesteron terapiju 10 – 14.9 godina nego kod onih koje nisu. Rizik je bio čak i duplo veći za žene koje su istu terapiju koristile 15 – 19.9 godina.

Žene koje su nakon menopauze koristile isključivo estrogensku terapiju u trajanju od 10 do 14.9 godina imale su za 22% povećani rizik od raka dojki, dok su one koje su koristile ovu terapiju više od 15 godina imale povećan rizik za 43%.
Nije primećeno povećanje rizika za žene koje su koristile estrogensku terapiju manje od 10 godina. Studija je pokazala da ne postoji povećan rizik od smrti od rada dojki kod žena.

Hormonska terapija je postala manje popularna nakon što je početkom 2002. godine stopirana  studija koju je sprovela Ženska Zdravstvena Inicijativa SAD-a, a koja je pokazala da hormonska terapija povećava rizik od moždanog udara, raka jajnika i dojki. Od tada, pojavili su se novi detalji. Na primer, smatra se da je kratkorošna hormonska terapija potpuno bezbedna za žene koje ima intenzivne simptome menopause. Čisto estrogenska terapija je namenjena ženama koje su imale histerektomiju; žene sa netaknutom matericom koje koriste hormosku terapiju moraju uzimati progestin (sintetički progesteron) uz estrogen da bi sprečile nastanak raka materice.

“Postoji dosta podataka o opasnostima kombinovane terapija, te zaista upozoravamo ljude da ukoliko moraju da koriste tu terapiju za lečenje simptoma, ne čine to duže od maksimalno dve godine,” kaže Dr Vendi Čen, lekar saradnik pri  bolnici Brigham and Women’s Hospital i asistent profesor medicine u Centru za Lečenje Raka Dojke pri Institutu za rak Dana-Farber Cancer Institute u Bostonu. “Kada se radi o čisto estrogenskoj terapiji, većina podataka potvrđuje bezbednost i o njima informišemo ljude koji žele da koriste ovu terapiju 5 ili 6 godina.” 
Čen će rezultate svog istraživanja prezentovati na ovonedeljnom sastanku američke asocijacije za istraživanje raka u Čikagu.
Njen savet ženama je da razmisle iz kojih razloga koriste hormonske terapije. “Ako su razlog valunzi (napadi vrućine), oni neće trajati večno,” kaže ona. Ukoliko je u pitanju suvoća vagine, postoje preparati vaginalnog hormona. “Nećete imati sistematske posledice kao kod uzimanja pilule,” kaže ona.

Dr Leri Norton, zamenik načelnika za programe raka dojki pri centru za kancer Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i medicinski direktor centra Evelyn H. Lauder Breast Center u Njujorku, ne preporučuje upotrebu estrogena nakon menopause.

“Porota još veća o bezbednosti čisto estrogenske terapije, ali ja je ne preporučujem jer svaki meni poznat, lek za smanjenje rizika od raka dojki smanjuje i nivo estrogena,” kaže on. “Reći da će estrogenska terapija postati bezbedna, nameće mi veliki znak pitanja,” Kaže Norton. Alternativne terapije mogu pomoći u smanjenju simptoma menopauze i rizika povezanih sa njom, pa zašto onda rizikovati?”
S obzirom da su rezultati nove studije predstavljeni na medicinskom sastanku, podatke i zaključke treba posmatrati kao preliminarne sve dok ne budu budu revidirani od ostalih stručnjaka i zvanično objavljeni.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde