Alkoholizam i žene


zene-alkoholU savremenom svetu uloga žene se dosta promenila, kako u porodici tako i u društvu uopšte. Savremena žena ima sve više obaveza i odgovornosti na poslu i društvenom životu, ali je i dalje žena glavna u ulozi majke, supruge i domaćice. Tada žene često pokušavaju biti i savršena majka i supruga, a u isto vreme najbolji radnik na poslu i naravno takav ritam života vodi hroničnom umoru, stalnoj napetosti i frustracijama.

Žene u modernom društvu

U modernom društvu žene sve češće počinju popuštati pod takvim pritiscima i postaju nesigurnije, pa spas i podršku počinju tražiti u čašici alkohola. Alkohol ima takav učinak da većina problema, briga i poteškoća pod njegovim delovanjem gube realnu težinu i važnost. Česti su slučajevi žena koje su došle na lečenje od alkoholizma i koje priznaju kako su pile jer su se tada osećale hrabrije, sigurnije, ugodnije i opuštenije i kako su na taj način bile rešene svih svojih strahova i nesigurnosti.

Količine popijenog alkohola postaju veće svakim danom

Tu se stvara zamka jer količine tog popijenog alkohola postaju veće svakim danom, pa često takve žene dugo nisu svesne da imaj problem, da su postale alkoholičarke. Još je teže ustanoviti ovaj problem kod žena jer žene alkoholičari retko piju u društvu i na javnim mestima. Za razliku od muškaraca alkoholičara one piju krijući se tako da ih niko ne vidi.

Najvažnija pomoć porodice i prijatelja

U ovakvim trenutcima najvažnija je pomoć porodice i bliskih prijatelja, koji uglavnom prvi uoče problem i moraju dati podršku toj ženi i uputiti je na lečenje. Takve žene se ne smeju osuđivati i sa njima ne treba ulaziti u raspravu kako i zbog čega je došlo do problema.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. istok 01.11.2013

    Sve navedeno. . Tacno, , zene se stide a muskarci ne. . U cemu je stos. . . . Zene se stalno trude da ostave dobru sliku o sebi, a muskarci bas i ne!!! Jesmo preopterecene i odgovornije, svakako. Majcinski instikt je najsnazniji! To nas drzi. . . . Alkoholizam kod zena je bas alarmantan u danasnje vreme, a to svi osudjuju, vise nego kod muskaraca. Posto je zena ipak stub porodice, kako joj olaksati tu ulogu. . . . E to je kunst. Predlazem, da se strucnjaci malo vise pozabave problemom anksoznost kod zena. . . , pogotovu u klimaxu. . . Kako to razresiti. . . . . . Ako ovo resimo, mi smo na konju. . . . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde