Zelenim čajem protiv depresije

Stariji ljudi koji svakog dana piju nekoliko šolja zelenog čaja su izloženi manjem riziku od depresije, verovatno zahvaljujući amino kiselini teanin, koju ovaj napitak sadrži, a koja podstiče dobro raspoloženje, zaključili su stručnjaci sa Univerziteta Tohoku.

Saveti

Već je nekoliko ranijih studija ukazalo da ispijanje zelenog čaja smanjuje psihološke probleme, a dr Kaiđun Niu sa japanskog univerziteta i njegove kolege su utvrdili da su muškarci i žene stari 70 i više godina, koji piju četiri ili više šolja zelenog čaja dnevno, izloženi 44 odsto manjem riziku od simptoma depresije.

Ispijanje zelenog čaja je rašireno u mnogim azijskim zemljama, uključujući Kinu i Japan, podseća Rojters.

U istraživanju japanskog tima je učestvovalo 1.058 relativno zdravih starijih muškaraca i žena. Oko 34 odsto tih muškaraca i 39 odsto žena je imalo simptome depresije.

Ukupno je 488 ispitanika i ispitanica izjavilo kako svakog dana piju četiri ili više šolja zelenog čaja, 284 dve do tri, dok su drugi konzumirali jednu šolju nedeljno ili manje od toga.

Utvrđeni očigledno dobar uticaj zelenog čaja u prevenciji depresije opstao je i nakon što su u obzir uzeti faktori kao što su društveni i ekonomski status ispitanika, pol, način ishrane, njihova medicinska istorija i eventualno uzimanje antidepresiva.

Nije utvrđeno slično dejstvo ni kafe, ni ulong čaja na ispitanike.

Dr Niu napominje da je za preventivno dejstvo zelenog čaja protiv depresije verovatno odgovorna amino kiselina teanin, za koju se smatra da opušta mozak. On ipak naglašava da su za definitivnu potvrdu antidepresivnog dejstva zelenog čaja potrebna dodatna istraživanja.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde