Genetske mutacije krive za dugovečnost

Naučnici su po prvi put identifikovali zajedničke genetske mutacije kod osoba starijih od 100 godina koje bi mogle da budu ključ za otkrivanje načina da se izbegnu razaranja organizma a da je uzrok starost.

Istraživanja obavljena u kalifornijskom Institutu za tehnološka istraživanja u Pasadeni pokazala su da stogodišnjaci pet puta češće od drugih osoba imaju iste mutacije u svojim mitohrondrialnim DNK.

Mitohondrialni DNK, deo DNK lociranog u mitohondriji ili "energani" ćelija, potomak nasleđuje isključivo od majke. Mitohondrija "zarobljava" energiju koja je oslobođena oksidacijom metabolita i pretvora je u energiju.

Sasvim je moguće da su u procesu replikacije ovi molekuli manje oštećeni oksidacijom ali mi ne još uvek to ne znamo zasigurno - uvereni su stručnjaci za molekularnu biologiju koji su obavili istraživanja.

U nedavno objavljenoj studiji, čije je najzanimljivije delove preneo časopis Lanset, naglašava se da su neophodna dalja istraživanja da bi se ustanovili psihološki efekti genetskih mutacija.

Ključna mutacija pomera polje na kojem mitohondrialni DNK počinje da se replikuje što bi, možda, moglo da ubrza replikaciju čime bi se omogućilo da jedinka brže zameni oštećene molekule - smatra dr. Roberto Atardi koji je predvodio tim naučnika.

Istraživanja na grupi od 52 italijanska stogodišnjaka pokazala su da postoje istovetne mutacije u istom glavnom kontrolnom području.

Posmatrajući mitohondrialni DNK u belim krvnim ćelijama, naučnici su pronašli da 17 odsto od 52 stogodišnjaka imaju specifičnu mutaciju nazvanu "C150T tranzicija" u poređenju sa 3.4 odsto u 117 osoba mlađih od 99 godina.

Da bi ustanovili da li je mutacija nasledna, lekari su ispitivali ćelije kože sakupljene sa istih osoba u periodu između 9 i 19 godina.

U izvesnim slučajevima, oba uzorka pokazala su da mutacija već postoji dok se u drugim slučajevima pojavljuju ili postaju obilatije u posmatranom periodu.

Ovi rezultati sugeriraju da su neke osobe mutacije nasledile od majke dok su ih druge stekle u toku života, ukazao je dr Atardi.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde