Katarakta - savremen koncept lečenja

Katarakta, ili siva mrena je termin kojim označavamo zamućenje očnog sočiva nastalo pod dejstvom nekog od mnogobrojnih uzročnika. Najčešće mislimo na senilnu kataraktu, ali u praksi srećemo i druge vrste, kao što je kongenitalna, traumatska, metabolična i komplikovana katarakta. Bez obzira na uzrok zbog koga nastaje zamućenje sočiva, osnovni problem je gubitak vida kod ovih pacijenata, koji ukoliko se operacija ne izvrši na vreme može biti trajan.  Na sreću, operacija katarakte se danas izvodi vrlo uspešno i pacijenti nakon brzog oporavka dobijaju vrlo kvalitetan vid.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine se pojave novih 5-10 miliona pacijenata sa kataraktom u svetu. U našoj zemlji se godišnje operiše oko 12-14000 pacijenata sa kataraktom, a procena je da je potreba nešto veća (oko 16000). U principu operacija katarakte nije hitna i uvek se radi planski i nakon zakazivanja. Vreme kada treba uraditi operaciju zavisi od procene hirurga i subjektivnih potreba pacijenata.
 
Danas se katarakta operiše i u ranom stadijumu ukoliko pacijentova profesija ili njegove potrebe to zahtevaju. Ne čeka se potpuno sazrevanje katarakte, kao u periodu pre deset godina, kada su pacijenti operisani tek kada je došlo do potpunog gubitka vida. 

Danas u svetu i kod nas postoje mnogobrojni timovi istrraživača koji se bave problemom katarakte.
Jedna grupa istraživača bavi se problemom kataraktogeneze, izučavanjem poremećaja biohemizma sočiva i nastojanjima da preventivno deluju na njen nastanak i progresiju. U praksi se primenjuju različite kapi za sprečavanje i lečenje katarakti, ali s obzirom da su uzroci za nastanak katarakte mnogobrojni, za sada smo još daleko od nekog efikasnog leka u lečenju ove bolesti.
 
 
Druga, mnogobrojnija grupa istraživača bavi se izučavanjem i usavršavanjem tehnika operacija katarakte. Napredkom oftalmološke hirurgije svakodnevno se usavršava operacija katarakte, pri čemu se različitim tehnikama odstranjuje zamućeno sočivo.

 

Najsavremenija metoda operacije katarakte je ultrazvučna operacija, ili fakoemulzifikacija. Ovom metodom se uz pomoć specijalne ultrazvučne sonde vrši usitnjavanje (fakoemulzifikacija), a zatim uklanjanje fragmenata iz oka. Kroz mali rez veličine 3mm se na kraju operacije implantira fleksibilhttps://www.stetoskop.info/doktor/jasna-rebic-jelicno, silikonsko ili akrilno sočivo, koje ima izvaredne optičke karakteristike . Opedracija traje 10-15 min. radi se u lokalnoj anesteziji i pacijenti nakon sat vremena mogu da idu svojoj kući. Zbog malog reza i primene lokalne anestezije pacijenti se vrlo brzo oporavljaju i već posle sedam dana mogu normalno da obavljaju sve aktivnosti. Ova tehnika operacije katarakte je predstavljala revoluciju u oftalmo hirurgiji jer je omogućila povećaje broja operacija, ali i mnogo kvalitetniji vid u odnosu na prethodne tehnike koje su primenjivane. Današnji razvoj tehnike ove operacije se ogleda u nastojanju da se još više smanji operativni rez, na 1,2-2,0 mm što je i izvodljivo uz primenu novih materjala i vrste sočiva.
Ukoliko Vam je potrebno operativno lečenje katarakte zakažite pregled kod: 
 
Podeli tekst:

Dr Dragan Veselinović je specijalista oftalmologije sa dugogodišnjim radnim iskustvom. Svoje profesionalno radno iskustvo stekao je radom u privatnim i državnim ustanovama. U toku svoje bogate karijere izveo je preko 100...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. JELENA POCEKOVIC 03.09.2011

    Vrlo lepo objasnjeno, ali kod mene je nekako ispalo drugacije posle operacije levog oka trebala sam da operisem i desno ali kako sam sve osetila u toku operacije jako sam se uplasila a i imala sam infekciju oba oko posle operacije i sada kada se setim jako se plasim a i opet osecam i vidim na levom oku crnu malu tacku dali je to normalno ili se katarakt ponavlja, molim vas pomozite mi i recite jer se plasim za oci mnogo s postovanjem jelena


  2. Danijela 25.07.2009

    Moje dijete je imalo kataraktu i operisan je sa osam mjeseci. Doktor mi je rekao da nece vidjeti na to oko da je to uradjeno zbog estetskih razloga. Imao je +12 dioptriju, i nakon pet godina ima +5. To je postigao noseci okolozioni flaster i socivo.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde