Vakcina protiv raka prostate

Ispitivanje dejstva vakcine protiv raka prostate, kompanije "Dendrijon" (Dendreon) sa sedištem u Sijetlu u američkoj saveznoj državi Vašington, dalo je pozitivne rezultate.

Ispitivanje, sprovedeno na 512 muškraca sa rakom prostate u poznom stadijumu, pokazalo je da vakcina "provendž" (Provenge) produžava život tih pacijenata, preneli su francuski mediji. Nikakva informacija u vezi sa eventualnim sekundarnim dejstvima te vakcine, međutim, nije objavljena. Konačni rezultati ispitivanja "provendža" biće predstavljeni ovog meseca na kongresu američkog Urološkog udruženja.

"Dendrijon" očekuje da će do kraja godine dobiti odobrenje saveznih vlasti za kontrolu lekova za komercijalizaciju svoga proizvoda. "Provendž" nije kao tradicionalne vakcine koje služe za sprečavanje pojave oboljenja, već je to terapijska vakcina koja leči rak stvaranjem imunološkog sistema spremnog za borbu protiv tumora. Ukoliko bude dobio odobrenje američke Uprave za kontrolu prehrambenih i farmaceutskih proizvoda - FDA (Food and Drug Administration), "provendž" će biti prvi preparat te vrste lansiran na tržište.

Samo u SAD se godišnje registruje 186.000 novih slučajeva oboljenja od raka prostate u poznom stadijumu, kao i 28.660 smrtnih slučajeva izazvanih tom bolešću.

Trenutno se u borbi protiv raka prostate koriste klasični metodi lečenja kao što su hirurgija, radioterapija i hemoterapija, tako da bi ova vakcina predstavljala novinu.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde